Linkovi

Nakon zrakoplova, i ceste počinju nuditi 'prvu klasu' nazvanu - 'hot lanes'


Krajnje lijeva traka ove auto-ceste u državi Utah 'vruća' je vozna traka: usamljeni vozači ju plaćaju, a vozila s više putnika - ne
Krajnje lijeva traka ove auto-ceste u državi Utah 'vruća' je vozna traka: usamljeni vozači ju plaćaju, a vozila s više putnika - ne

Dok osobna vozila s više putnika neće plaćati ništa, solitarni vozači će plaćati za korištenje posebno brzih voznih traka

Na američkim zračnim linijama, mnogi rado plaćaju više, nekada i znatno više, kako bi putovali prvom klasom. Kao prvo, vole šira sjedala, brži ulaz u avion i besplatna pića. Sada je ista ova ideja stigla i do američkih autoputeva. Mnogi od njih već imaju trake za vozila u kojima uz vozača putuje barem još jedna ili više osoba. Ideja je da će ove posebne trake nagnati ljude da putuju zajedno – jer je vožnja u manje zakrčenim trakama brža.

No, pokazalo se da većina vozača voli putovati sama - i to i dalje rade. Ali, oni su često vrlo ljuti jer ih druga vozila - u brzim trakama – lako pretječu. Kako bi ih malo umirili, i uz to stvorili novi izvor prihoda, mnoge savezne države sada su smislile koncept takozvanih HOT staza, traka na autoputevima koje se plaćaju. Evo kako to funkcionira:

Vozači u automobilima sa više putnika ne plaćaju ništa, ili vrlo malo kako bi vozili u tim posebnim trakama, u kojima se promet odvija znatno brže. Sada, za vrlo skupu cijenu, vozači koji su sami u vozilu također mogu koristiti ove trake. Nešto poput prve klase u zrakoplovima. Mnogi vozači kažu da će rado platiti samo da mogu izbjeći zastoje i gužve.

Virginia, Georgia, i California su među saveznim državama koje su počele graditi ove dodatne trake. Kažu da će novac koji će vozači plaćati kako bi koristili ove posebne trake biti utrošen na poboljšanje prijevoza, kao na primjer na nove linije za vlakove.

Ali, što će se dogoditi ako veliki broj vozača bude zainteresiran za ovu opciju, te ove posebne trake postano jednako zakrčene?

Američki kapitalizam ima odgovor i na ovo pitanje. Ukoliko vozači koji su sami u automobilima počnu zakrčivati ove trake, savezne države jednostavno će povećati cestarinu.

XS
SM
MD
LG