Linkovi

Nakon uspješne kampanje protiv pušenja, američko zdravstvo bori se s gojaznošću


Nakon uspješne kampanje protiv pušenja, američko zdravstvo bori se s gojaznošću
Nakon uspješne kampanje protiv pušenja, američko zdravstvo bori se s gojaznošću

Gojaznost je faktor rizika za oboljenje od raka jednjaka, gušterače, jetre i bubrega te za rak dojke, ali i od niza kroničnih bolesti, među kojima i dijabetes tipa 2

Američko Udruženje za borbu protiv raka u svom godišnjem izvještaju navodi da sve manje Amerikanaca umire od raka, ali ljekari imaju sve više pacijenata koji obolijevaju od raka povezanog s debljinom, uključujući rak gušterače i bubrega. I u slučaju raka dojke, gdje oboljeli žive sve duže, rizik nastanka raka sve je veći uporedo sa rastućom stopom patološke gojaznosti.

Dijagnoza raka za mnoge više nije smrtna presuda.

Kod bivšeg predsjedničkog kandidata Hermana Caina prije šest godina je bio dijagnosticiran rak debelog crijeva u četvrtom stadiju. Tumor se već bio proširio i na jetru, a šanse za preživljavanje su mu bile 30 procenata. Ali, nakon kirurškog zahvata i kemoterapije, njegov je rak prešao u remisiju.

Godišnji izvještaj američkog Udruženja za rak pokazuje da stopa smrtnosti od raka u Sjedinjenim Državama i dalje opada: između 2004. i 2008. stopa smrtnosti od raka kod mušakaraca padala je za skoro dva procenta godišnje, a kod žena za jedan i pol procenat svake godine. U dužem periodu, od 1990. do 2008. te su stope pale za 23 procenata kod muškaraca i 15 procenata kod žena. Dakle, milioni života su bili spašeni.

S druge strane, ljekari izvještavaju o sve većem broju slučajeva raka jednjaka, gušterače, jetre i bubrega. Gojaznost je faktor rizika za te tipove raka, kao i za rak dojke, ali i za niz kroničnih bolesti, među kojima i dijabetes tipa 2.

Dr. Dariush Mozaffarian, iz Škole javnog zdravstva Univerziteta Harvard, fokusiran je na vezu između prehrane i kroničnih bolesti.

"Fokusiram se na prehranu zato što je pozitivna promjena koja se dobije promjenom prehrane stvarno vrlo velika."

Dr. Mozaffarian vjeruje da, jednako kao što je sve veći broj Amerikanaca prestao pušiti, oni mogu izbjeći i klopku gojaznosti, pa tako i tipove raka i druge bolesti koje ona izaziva.

"Imali smo ogroman uspjeh s pušenjem. Pali smo sa 55 procenata pušača na 25 procenata za oko 40 godina."

Već skoro 50 godina američka vlada provodi politiku obeshrabrivanja navike pušenja i poticanja pušača na prestanak pušenja obrazovnim kampanjama, visokim porezima na duhanske proizvode i zakonima koji zabranjuju prodaju duhana osobama mlađim od 18 godina. U izvještaju Udruženja za rak kaže se da na posljedični pad u broju smrtnih ishoda raka pluća otpada skoro 40 procenata smanjenja ukupne smrtnosti od raka.

Dr. Mozaffarian kaže da bi kampanju protiv pušenja trebalo koristiti kao model u borbi protiv prekomjernih kilograma.

"To se neće dogoditi za godinu ili dvije, ali za deceniju ili dvije, ako ćemo zaista povećati shvaćanje koliki je učinak prehrane na zdravlje i koliki je ekonomski teret gojaznosti, onda bismo zaista mogli vidjeti ogromne promjene i to relativno brzo."

A rezultat će, on prognozira, biti smanjenje smrtnosti od bolesti povezanih sa gojaznošću.

XS
SM
MD
LG