Linkovi

Nakon Tucsona predsjednik Obama u ulozi "zacjeljitelja rane" čitave nacije


Nakon Tucsona predsjednik Obama u ulozi "zacjeljitelja rane" čitave nacije
Nakon Tucsona predsjednik Obama u ulozi "zacjeljitelja rane" čitave nacije

Na komemoraciji žrtvama, prije nekoliko dana, predsjednik Barack Obama je održao dosad najemocionalniji govor u svom mandatu

U smrtonosnom napadu očito mentalno neuravnoteženog mladića u Tucsonu u Arizoni prošlog vikenda poginulo je šest osoba, a više od deset bilo je ranjeno. Među ranjenima je i kongresnica Gabrielle Giffords čiji je politički skup i bio meta napada. Na komemoraciji žrtvama, prije nekoliko dana, predsjednik Barack Obama je održao dosad najemocionalniji govor u svom mandatu. Izravno se obraćajući obiteljima žrtava, predsjednik je rekao:

"Žalimo s vama za vašim bližnjima. U vašoj žalosti niste sami, mi smo s vama."

Osim što je odao počast žrtvama, predsjednik Obama nastojao je i zacijeliti ranu koja je nanijeta cijeloj Americi ovim bezumnim činom. Mnogi su medijski komentatori, naime, nakon napada u Tucsonu sugerirali izvjesnu vezu između zapaljive političke retorike i nasilja. Inače, u trenucima nacionalne žalosti i šoka, i Obamini su prethodnici imali riječi utjehe. 1986., nakon nesreće svemirskog raketoplana Columbia u kojoj je poginulo sedam astronauta, predsjednik Ronald Reagan rekao je ovo:

"Nikad ih nećemo zaboraviti. Nećemo niti zaboraviti današnje jutro, kada smo im mahali na njihovom odlasku, prije lansiranja. Vinuli su se ka nebu i kao da su dotakli samog Boga."

1995., predsjednik Bill Clinton je govorio na komemoraciji poginulima u zgradi savezne uprave u Oklahoma Cityju, koja je dignuta u zrak u najtragičnijem slučaju domaćeg terorizma na teritoriju Sjedinjenih Država. Predsjednik Clinton je pozvao naciju na jedinstvo.

"Kada netko počne širiti mržnju, usprotivimo se tome. Kada netko poziva na nasilje – budimo svi protiv njega."

Prošli su tjedan u tom tonu govorili svi političari, bez obzira na stranku. Novi predsjedatelj Zastupničkog doma, republikanac John Boehner je rekao:

"U našim molitvama mi smo s obiteljima poginulih i ranjenih…Ali, bez obzira kako to bolno i teško bilo, moramo ići naprijed."

Uz pozive na zajedništvo u tuzi, u Americi se ovih dana vodi i debata o atmosferi koja vlada na političkoj sceni, gdje se politički protivnici ponekad znaju međusobno optuživati za 'izdaju' ili 'anti-američku djelatnost'. Na meti kritika najčešće se ovih dana našla republikanka Sarah Palin, neslužbena predvodnica Pokreta čajanke i bivša kandidatkinja za dopredsjednicu Sjedinjenih Država. Prema njezinim kritičarima, upravo je ona svojom retorikom doprinijela antagonističkom tonu na političkoj sceni, koji je – možda – vodio i nasilju. Evo kako je na to odgovorila Sarah Palin.

"Nakon ovog tragičnog događaja, bila sam prvo zbunjena a kasnije i rastužena neodgovornim izjavama kojima je bio cilj da se pronađu odgovorni za ovaj grozni čin nasilja."

Predsjednik Obama je na komemoraciji žrtvama u Tucsonu naglasio da ne misli da je ovaj tragičan događaj izravna posljedica oštre i ponekad zapaljive retorike na političkoj sceni. Međutim, on se založio za staloženiji, mirniji i civiliziraniji dijalog na javnoj sceni, kada se govori o politici. Učinimo to u spomen žrtava – rekao je predsjednik. Tako misli i republikanac Scot Faulkner, jedan od suradnika predsjednika Ronalda Reagana.

"Nadajmo se da će ovaj događaj probuditi našu javnost, da će ukazati na štetnost ovakve zloće koja je prisutna u političkom dijalog. Sve se gleda kroz prizmu stranačkog interesa, i to je zaista otrovalo atmosferu. Treba se prisjetiti primjera demokratskog vođe u Kongresu Tipa O'Neilla i predsjednika Reagana. Za radnog vremena žestoko bi kritizirali jedan drugog, ali nakon toga bi – kao dva stara Irca – otišli zajedno na piće. Znači, može se biti strastan kada je u pitanju politika, ali ne treba ići đonom jedan na drugog."

I zaista, neposredno nakon tragičnog događaja u Tucsonu atmosfera se na političkoj sceni nešto primirila. Međutim, politolog sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato misli da staloženost i međusobno uvažavanje neće trajati dugo.

"Ako govorimo o 'trenutku nacionalnog jedinstva' mislim da naglasak treba biti na prvoj riječi, riječi 'trenutak'. Bilo je u nedavnoj prošlosti sličnih situacija. Oklahoma City 1995. 11. rujan. Neposredno nakon tih događaja, atmosfera bi se pomalo primirila. Međutim, naša su političke tradicije prilično bučne, glasne.. Mislim da staloženost neće dugo trajati."

I zaista – najnovija anketa dnevnika USA Today i firme Gallup pokazuje da većina Amerikanaca uopće ne misli da je do nasilja u Tucsonu došlo zbog zapaljive političke retorike. Uz to, tek 20 posto Amerikanaca smatra da bi ovakvog nasilja bilo manje kada bi se uvela veća kontrola osobnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG