Linkovi

Nakon što je izbjegnut prekid rada državnih službi, Bijela kuća i Kongres okreću se problemu nacionalnog duga


Nakon što je izbjegnut prekid rada državnih službi, Bijela kuća i Kongres okreću se problemu nacionalnog duga
Nakon što je izbjegnut prekid rada državnih službi, Bijela kuća i Kongres okreću se problemu nacionalnog duga

Ukoliko se granica zaduživanja ne podigne – upozorio je ministar financija Timothy Geithner – vlada SAD mogla bi doći u situaciju da ne može podmirivati svoje financijske obveze. Međutim, nekoliko zastupnika i senatora iz Republikanske stranke najavilo je da će podržati veće zaduživanje države jedino ako se uvedu još drastičnije mjere državne štednje.

Bijela kuća i Kongres okreću se obnovljenoj debati o proračunskim prioritetima i mogućim uštedama u smanjenoj državnoj potrošnji – sada kada je izbjegnuta obustava rada javnih službi, vlade i njezinih ministarstava i drugih saveznih ustanova te državne uprave širom zemlje. Naime, Demokratska i Republikanska stranka te predsjednik Barack Obama pripremaju se za sljedeće sporno pitanje – granicu do koje se Sjedinjene Države mogu zaduživati, čije podizanje treba odobriti Kongres. Također, rasplamsat će se i debate o saveznom proračunu za 2012. godinu, koja počinje prvog listopada.

Bit će to – kako kažu analitičari – nastavak pregovora o prethodnom, tekućem proračunu, koji je – kako se čini – ugovoren sinoć. Naime, Republikanska stranka, koja ima većinu u Zastupničkom domu, Demokratska – koja je u većini u Senatu – te Bijela kuća, postigli su sinoć oko 23 sata po lokalnom vremenu kompromis o proračunu za tekuću godinu čime je izbjegnuto zatvaranje državnih službi i savezne vlade.

Sljedeći spor dviju stranaka u Kongresu bit će o granici zaduživanja savezne vlade. Sada je to svota od 14 bilijuna i 300 milijardi dolara. Sredinom sljedećeg mjeseca u Kongresu će se početi raspravljati o mogućem povećanju te svote – odnosno mogućnosti da se savezna vlada još više zaduži. Nakon toga, za ljetnih mjeseci, Bijela kuća i Kongres raspravljat će o prijedlogu predsjednika Obame za proračun 2012.

U vezi podizanja granice zaduživanja Sjedinjenih Država – što odobrava Kongres – Bijela je kuća već podnijela taj zahtjev. Ukoliko se granica zaduživanja ne podigne – upozorio je ministar financija Timothy Geithner – vlada SAD mogla bi doći u situaciju da ne može podmirivati svoje financijske obveze. Međutim, nekoliko zastupnika i senatora iz Republikanske stranke najavilo je da će podržati veće zaduživanje države jedino ako se uvedu još drastičnije mjere državne štednje.

I Republikanska i Demokratska stranka slažu se da se državna potrošnja mora smanjiti, međutim ne slažu se u vezi državnih programa kojima treba oduzeti novac odnosno ukinuti ih. Republikanci obično žele rezove u državnim programima koji pomažu ugroženije slojeve društva – siromašnije odnosno umirovljenike. Demokratska stranka nastoji zaštititi te skupine a zalaže se za smanjenje poreznih povlastica za bogatije slojeve odnosno korporacije.

XS
SM
MD
LG