Linkovi

Nakon summita G-8, predsjednik Obama stigao u Poljsku


Američki predsjednik Barack Obama i njegov poljski kolega Bronislaw Komorowski u Varšavi, 27. svibnja 2011.
Američki predsjednik Barack Obama i njegov poljski kolega Bronislaw Komorowski u Varšavi, 27. svibnja 2011.

U Varšavi se susreo na večeri sa čelnicima niza zemalja srednje i jugoistočne Europe, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Američki predsjednik Barack Obama i njegove kolege iz skupine G8, industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, okončali su jučer summit u Francuskoj gdje su pozvali na ostavku libijskog vođe Moamara Gadafija.

Skupina G8 priopćila je da bi mogla osigurati do 40 milijardi dolara pomoći arapskim zemljama za uspostavu demokracije. Ova organizacija pozvala je, također, Siriju da prestane koristiti silu i zlostavljati vlastite građane, a Izraelu i Palestincima je poručeno da se pridržavaju postojećih sporazuma o suradnji te da se suzdrže od jednostranih mjera koje bi mogle ugroziti napredak i daljnje reforme.

Nakon okončavanja razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, Barack Obama je ponovio kako su njih dvojica jedinstveni u ocjeni da Gadafi "mora otići": "Složili smo se da postižemo napredak u našoj kampanji u Libiji ali da se ne može ispuniti mandat Ujedinjenih naroda o zaštiti civila dok je Gadafi u Libiji i nalaže svojim snagama da napadaju libijski narod. Izrazili smo i zajedničku odlučnost da završimo taj posao."

Uz podršku deklaraciji tzv. "Arapskog proljeća", čelnici zemalja G-8 također su obećali pomoć Africi kako bi se na tom kontinentu ostvario mir, stabilnost, ekonomski razvoj i rast.

Nakon summita G-8 američki predsjednik Barack Obama stigao je sinoć u Poljsku na razgovore o sigurnosti i političkim događanjima u Istočnoj Europi. Po dolasku u glavni poljski grad američki je predsjednik položio vijenac na Grobu neznanog junaka i posjetio varšavski židovski geto u kojem su nacisti izolirali poljske Židove tijekom Drugog svjetskog rata. U Varšavi se također susreo na večeri i s čelnicima niza zemalja srednje i jugoistočne Europe, među kojima je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

XS
SM
MD
LG