Linkovi

Nakon sudske odluke o istospolnim brakovima u Kaliforniji, neki slave a neki su spremni na daljnju bitku


Nakon sudske odluke o istospolnim brakovima u Kaliforniji, neki slave a neki su spremni na daljnju bitku
Nakon sudske odluke o istospolnim brakovima u Kaliforniji, neki slave a neki su spremni na daljnju bitku

Prizivni je sud potvrdio presudu nižeg suda prema kojoj Prijedlog 8 nanosi štetu homoseksualcima i lezbijkama i krši ustavno jamstvo za jednaka prava

Savezni prizivni sud u Kaliforniji ukinuo je zabranu istospolnih brakova koju su glasači u Kaliforniji podržali na referendumu 2008. godine. Pristaše zabrane, takozvanog Prijedloga 8, spremni su dalje se boriti, dok pristaše gay brakova odluku suda smatraju povijesnom zakonskom prekretnicom u borbi za jednakost svih Amerikanaca.

U San Franciscu, odluka tročlanog sudskog vijeća pozdravljena je s oduševljenjem. Prizivni je sud potvrdio presudu nižeg suda prema kojoj Prijedlog 8 nanosi štetu homoseksualcima i lezbijkama i krši ustavno jamstvo za jednaka prava.

Slučaj je vjerojatno još daleko od raspleta, a istospolni parovi u Kaliforniji još nemaju slobodu sklapanja braka zbog mogućeg žalbenog postupka pristaša Prijedloga 8.

No u Los Angelesu, istospolni parovi, koji su osporavali zabranu i podnijeli tužbu, slavili su odluku saveznog prizivnog suda sa svojim odvjetnicima i članovima obitelji.

“Eto, kad god dobijem dobru vijest, uhvatim za ruku onoga koga volim i s kojim želim imati brak, to je nešto što uvijek činim, želim s njim podijeliti veselje. Nakratko smo bili poraženi, ali vrijedilo se za današnji dan boriti gotovo tri pune godine,” kaže Paul Katami.

Pristaše zabrane istospolnih brakova kažu da su se za nju izjasnili građani Kalifornije, 2008. godine te da suci koji su je sada ukinuli prelaze granice vlastitog autoriteta. Odvjetnik Andrew Pugno podržava zabranu: “S ovakvim trendom, koji se javlja u zadnje vrijeme, gdje se sud miješa i nadglasava glas naroda, kakvog smisla uopće ima izlaziti i glasovati.”

Podnosilac tužbe, odvjetnik Theodore Olson, kaže da se tu jednostavno radi o jednakosti. Iako je odluka vezana uz Kaliforniju, ističe on, ona bi mogla imati odjeka i u drugim saveznim državama: “Riječ je o uvaženom saveznom prizivnom sudu koji je potvrdio odluku nižeg suda da Prijedlog 8 krši Ustav Sjedinjenih Država.”

Pristaše i protivnici Prijedloga 8, očekuje se, naći će se uskoro opet u sudnici. Pristaše zabrane istospolnih brakova mogu od cijelog 9. prizivnog suda zahtjevati ponovno ispitivanje slučaja ili pak uložiti žalbu kod Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG