Linkovi

Nakon potresa, uragan 'povijesnih razmjera'


Pripreme za uragan u mjestu Ortley Beach u New Jerseyu
Pripreme za uragan u mjestu Ortley Beach u New Jerseyu

"Dobro je to što se uragan kreće razmjerno polako. Zbog toga imamo više vremena za pripreme" - rekao je Chris Osborne, glasnogovornik američkog Crvenog križa

Kako smo već spomenuli u vijestima, uragan Irena mogao bi imati 'povijesne dimenzije'. Predsjednik Barack Obama ponovio je upozorenje meteorologa da se Istočna obala Sjedinjenih Država, od Sjeverne Karoline pa do Nove Engleske, treba pripremiti za najgore – što, u najmanju ruku, znači za prekid struje i za poplave. Evo što je o nadolazećem nevremenu s predstavnikom američkog Crvenog križa razgovarao Sean Maroney.

Meteorolozi očekuju da će uragan proći područjem u kojem živi oko 65 milijuna Amerikanaca. Izvanredno je stanje proglašeno u Sjevernoj Karolini, Virginiji, Marylandu, New Jerseyu i New Yorku. Glasnogovornik američkog Crvenog križa Chris Osborne javio se u program Glasa Amerike s obale Sjeverne Karoline, prve točke na američkom kopnu koju će – vjerojatno – pogoditi Irena.

"Uragan bi mogao pogoditi cijelu istočnu obalu. Crveni je križ pripremio nekih 200 vozila za krizne situacije kao i stotine svojih volontera. Pratimo razvoj situacije iz sata u sat" - rekao je predstavnik Crvenog križa.

Crveni križ preporučuje svima da nabave određene potrepštine – poput baterija i ručne svjetiljke. Svako bi kućanstvo trebalo imati plan evakuacije te pratiti što poručuju lokalne vlasti. Crveni križ, kaže Chris Osborne, 'očekuje najgore, a nada se najboljem'.

"Dobro je to što se uragan kreće razmjerno polako. Zbog toga imamo više vremena za pripreme" - rekao je Osborne.

Uragan Irena je druga prirodna nepogoda koja je zadesila istočni dio Sjedinjenih Država u manje od tjedan dana. Podsjetimo, u utorak je u tom području bio potres, najjači u više od stotinu godina. Iako su u potresu jačine 5.8 štete bile male, mobiteli u Washingtonu satima nisu radili – zbog preopterećenosti veza.

Bez obzira na to, Crveni križ upućuje građane da prate situaciju putem interneta i da koriste mobitele. "Svjesni smo da veza na mobitelu u takvoj situaciji nije možda uvijek najbolja. Ali, mobitel je još uvijek najbolji način da se sa Crvenim križem uspostavi veza" - kaže Chris Osborne.

Uragan Irene je prvi uragan koji ozbiljno prijeti Sjedinjenim Državama u posljednje tri godine. Direktor američke Agencije za krizne situacije očekuje da nevrijeme ovog vikenda neće samo pogoditi obalu, već – kako je rekao - i dobar dio unutrašnjosti. Zbog poplava i jakog vjetra, padat će stabla – a zbog toga će često biti prekinuta struja.

XS
SM
MD
LG