Linkovi

Nakon poruka Jadranke Kosor u Prištini novo zahlađenje u odnosima između Hrvatske i Srbije


U Zagrebu, u studenom 2010., odnosi su bili znatno topliji
U Zagrebu, u studenom 2010., odnosi su bili znatno topliji

Ulje na vatru dolila je i prošlotjedna izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da 'onima koji za prijateljicu imaju Jadranku Kosor ne trebaju neprijatelji'

U uvodnoj ariji Mozartove opere Don Giovanni izvedene ovoga vikenda u Dubrovniku, tenor iz Srbije zavodio je sopranisticu iz Hrvatske, a sve to uz pratnju beogradske filharmonije. Međutim, nakon prošlotjednog posjeta hrvatske premijerke Jadranke Kosor Kosovu, trenutni odnosi između službenog Zagreba i Beograda daleko su od idiličnih koje su pred publikom u Dubrovniku uprizorili srbijanski tenor i hrvatska sopranistica.

Na djelu je ponovno zahlađenje odnosa između Zagreba i Beograda. U prvom redu na koncertu beogradske filharmonije u Dubrovniku, koji je ovog vikenda održan u sklopu tradicionalnog festivala „Julian Rachlin i prijatelji“, trebali su sjediti dvojica predsjednika Boris Tadić i Ivo Josipović. Tadić se, međutim, ovoga puta nije odazvao Josipovićevu pozivu.

Iako je iz Tadićeva ureda objašnjeno da je srbijanski predsjednik službeno spriječen, srbijanski dnevni list Blic donosi drugačije tumačenje Tadićeva nedolaska. Blic je, pozivajući se na visoki neimenovani izvor iz Tadićeva ureda, objavio da je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Josipovćem srbijanski predsjednik kazao da ne može doći na koncert u Dubrovnik zbog nedavnih izjava hrvatske premijerke Kosor. Tadić je Josipoviću, prenosi Blic, ustvrdio da ne može dopustiti veličanje ratnih zločina od strane Jadranke Kosor kao ni njezine prošlotjedne političke poruke izrečene u Prištini prilikom njezina prvog službenog posjeta Kosovu.

Podsjetimo: u govoru u Kninu prigodom obilježavanja 16 obljetnice akcije Oluja, premijerka Jadranka Kosor je posebno kao zaslužne za uspjeh akcije Oluja pozdravila nepravomoćno osuđene za ratne zločine generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Prilikom prošlotjednog posjeta Kosovu, Kosor je nakon susreta s kosovskim premijerom Thachijem uz ostalo ustvrdila da podržava teritorijalnu cjelovitost Kosova, uz uvjet da svaki građanin ima jednaka prava, i ponovila zahtjev njemačke kancelarke Angele Merkel za ukidanjem paralelnih institucija na sjeveru Kosova. Kosor je u Prištini kazala i to da su Hrvatska i Kosovo učvrstile prijateljstvo u borbi protiv Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija i pokazale odlučnost u tome.

Te izjave Jadranke Kosor izazvale su najprije reakciju predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj. Srpsko narodno vijeće u priopćenju je, komentirajući premijerkine izjave u Prištini, upozorilo da, iako je politika status quo loša i neodrživa, jednostrano i nasilno nametanje teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti Kosova ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je ustvrdio da veličanje ratnih zločinaca i Kosoričin posjet Kosovu ne mogu doprinijeti unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije, nazvavši takvo ponašanje neeuropskim. Ustvrdio je da on kao predsjednik nikada sebi ne bi dopustio da pozdravi ljude optužene za ratne zločine. Tadić je također osudio i izjavu Jadranke Kosor u Prištini da treba ukinuti dvostruke, tj. srpske, institucije na sjeveru Kosova.

Zahtjev za ukidanjem tih institucija je, prema pisanju njemačkih medija, prilikom nedavnog posjeta Beogradu iznijela njemačka kancelarka Angela Merkel, a Jadranka Kosor u Prištini dan kasnije iznijela javno.

Ulje na vatru dolila je i prošlotjedna izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da 'onima koji za prijateljicu imaju Jadranku Kosor ne trebaju neprijatelji'.

Osim međusobnih optužbi između Zagreba i Beograda, dvije su zemlje razmijenile i usmene prosvjedne note. Srbijanski veleposlanik u Hrvatskoj prošlog je četvrtka Hrvatskoj uložio usmeni protest zbog izjava premijerke Kosor. Istog dana, samo dva sata kasnije, Hrvatska je uložila usmeni protest Srbiji zbog vrijeđanja premijerke od strane srbijanskih dužnosnika.

XS
SM
MD
LG