Linkovi

Nakon obavezujućih poziva Mueller 17. jula svjedoči u Kongresu


Specijalni tužilac Robert Maler govori o istrazi ruskog miješanja u američke izbore u Sekretarijatu za pravosuđe u Vašingtonu, 29. maja 2019.
Specijalni tužilac Robert Maler govori o istrazi ruskog miješanja u američke izbore u Sekretarijatu za pravosuđe u Vašingtonu, 29. maja 2019.

Specijalni tužilac Robert Maler pristao je da narednog mjeseca svjedoči na otvorenom pretresu pred Odborima za pravosuđe i obavještajna pitanja u Predstavničkom domu.

Predsjednici ta dva odbora, kongresmeni Džerod Nedler i Adam Šif, koji su mu uputili obavezujući poziv da svjedoči, objavili su da će se Maler pojaviti pred njihovim odborima 17. jula i da im je, kao i svim Amerikancima, drago što će čuti njegov iskaz.

Maler je skoro dvije godine vodio istragu ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i navode da je predsjednik Trump ometao pravdu pokušavajući da zatvori tu istragu.

Specijalni tužilac objavio je izvještaj, čija je redigovana verzija javno objavljena u aprilu. U njemu je zaključeno da Trumpov izborni štab nije bio u dosluhu sa Rusijom tokom izbora, ali nije izveden zaključak po pitanju opstrukcije pravde.

Trump je oštro kritikovao proces, nazivajući ga "lovom na vještice."

Maler je jedini javni komentar do sada iznio na konferenciji za medije u maju, na kojoj je pročitao svoje saopštenje ali nije odgovarao na pitanja novinara. Istakao je da njegov izvještaj govori za sebe, savjetovao svima da ga pročitaju u potpunosti i rekao da ne smatra da više ima potrebe da govori o tom izvještaju i svojoj istrazi.

Izveštaj Roberta Malera o ruskom mešanju u izbore 2016.
Izveštaj Roberta Malera o ruskom mešanju u izbore 2016.

Nedler i Šif su uputili obavezujuće pozive Maleru da svjedoči, objašnjavajući da, iako razumiju želju specijalnog tužioca da svi pročitaju njegov izvještaj, javnost zaslužuje da čuje direktno od njega ne samo o zaključcima već i samoj istrazi.

"Amerikanci zahtijevaju da čuju direktno specijalnog tužioca da bi razumjeli šta su on i njegov tim istraživali, otkrili i zaključili o ruskom napadu na našu demokratiju, o prihvatanju i korištenju te pomoći od strane Trumpovog tima i o opstrukciji istrage o tom napadu koju su vršili sam predsjednik Trump i njegovi saradnici", naveli su Nedler i Šif.

Predsjednik Trump na Tviteru je reagovao na vijest komentarom: Maltretiranje predsjednika!

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG