Linkovi

Nakon korporacija, i američki mali biznis širi se u Aziju


Originalni američki BBQ roštilj u Jakarti, u novootvorenom restoranu Smoking Joe's
Originalni američki BBQ roštilj u Jakarti, u novootvorenom restoranu Smoking Joe's

Ekonomsko usporavanje u SAD i u Europi, kao i porast srednje klase u zemljama kao što je Indonezija, motiviraju čak i male tvrtke da svoje djelovanje prošire na Aziju

Dok mnoge zemlje Azije pokazuju znakove ekonomskog rasta, multinacionalne korporacije nisu jedine koje traže poslovne prilike u ovom dijelu svijeta. Ekonomsko usporavanje u Sjedinjenim Državama i u Europi, kao i porast srednje klase u zemljama kao što je Indonezija, motiviraju čak i male tvrtke da svoje djelovanje prošire na Aziju.

Na otvaranju restorana “Smoking Joe’s Barbecue and Lounge” svirao je rock band, a mogla se vidjeti i parada lokalnih manekenki – sve u cilju promocije novog restorana s tradicionalnom američkom hranom sa roštilja u Jakarti, glavnom gradu Indonezije.

Za Joela Rozellea, osnivača i glavnog kuhara u ovom restoranu, ovakvo grandiozno otvaranje dobar je početak za prvi poslovni pothvat izvan Sjedinjenih Država: "Rođen sam u Sjedinjenim Državama, i tamo sam proveo čitav život. Putovao jesam, al nikad prije nisam bio u Aziji. No, ipak se ovdje osjećam kao kod svoje kuće."

Njegova odluka da se proširi na indonezijsko tržište dio je trenda kojeg su počeli veliki američki investitori. Otvaraje američkog rstorana u Jakarti potvrđuje i predviđanja Svjetske banke, koja kažu da će ekonomije u razvoju, poput Indonezije, preteći razvijene zemlje u smislu ekonomskog rasta, u sljedećih 15 godina. Indonezijsko bogatstvo prirodnih resursa, uključujući ugljen, naftu i plin privlači većinu stranih ulaganja. Relativno niska primanja u ovoj zemlji, kao i stabilna politička klima također su primamljive stranim kompanijama koje tamo otvaraju svoje proizvodne pogone.

No Joela Rozellea, vlasnika četiri restorana u St. Louisu, u Aziju nisu privukli ovi makro ekonomski pokazatelji. Privukla ga je očita poslovna šansa, koja mu se ukazala kada su indonezijski biznesmen Sammy Bolung i njegova supruga bili gosti u njegovom restoranu u St. Lousiu. Bili su oduševljeni hranom. Joel Rozelle kaže da su, nakon što su prvi put došli u njegov restoran, narednih pet večeri dolazili kod njega na večeru. Počeli su se raspitivati za njegov biznis. Tako je došlo do američko-indonezijskog partnerstva.

No, usprkos uspjehu ovog malog biznisa, američki veleposlanik u Indoneziji, Scot Marciel kaže da su neke američke kompanije još uvijek nesigurne kada je riječ o investiranju u Indoneziji: "Iskreno moram reći da još uvijek postoji zabrinutost. Kada se odlučuju hće li doći ili ne, firme pročitaju izvješće Svjetke banke o tome koliko je lagano, odnosno teško, poslovati u nekoj zemlji. A Indonezija je rangirana prilično nisko."

Neke investitore najviše brine korupcija te ograničenja na strano vlasništvo u Indoneziji. No, Joel Rozelle kaže da on ima samo pozitivna iskustva i da je optimističan da će njegov kulinarski stil biti popularan u Aziji: "Sviđa mi se to što će sada američke specijalitete probati jedna potpuno različita grupa ljudi, koja ih nikada do sada nije kušala."

Joel Rozelle i njegov indonezijski partner Sammy Bolung planiraju otvoriti restorane i na Baliju te u Singapuru i na Tajvanu.

XS
SM
MD
LG