Linkovi

Nakon Kine, Dylan će nastupiti i u Vijetnamu


Bob Dylan
Bob Dylan

Dylanov nastup dolazi na 10. godišnjicu smrti proturatnog vijetnamskog folk pjevača Trinha Cong Sona, koji je međunarodno poznat kao vijetnamski Bob Dylan

Legendarni američki folk pjevač Bob Dylan nastupit će u Ho Chi Min Cityju. No, glazbenici u ovoj zemlji kažu da mnogi mladi Vijetnamci ne znaju za njegovu glazbu niti za njegovu reputaciju glazbenika koji se zalaže za otpor establishmentu.

Bob Dylan, folk pjevač čije su pjesme u Sjedinjenim Državama inspiriale pokret protiv rata u Vijetnamu, nastupit će u nedjelju u toj zemlji po prvi put. Dylan je svoje najpoznatije pjesme napisao 60-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad je američki angažman u Vijetnamu počeo eskalirati. Dva vijetnamska glazbenika kažu da će Dylanov koncert u Ho Chi Minh Cityju, odmah nakon njegova prvog koncerta u susjednoj Kini, privući pretežno starije obožavatelje.

Tran Manh Tuan je skladatelj i saksofonist iz Ho Chi Minh Cityja, koji je studirao na Berklee College of music u Bostonu. Ovaj 42-godišnjak kaže da mladi u Vijetnamu pretežno slušaju modernu “komercijalnu” glazbu i da im nije poznata Dylanova glazba, niti njegova povezanost s američkom kontra kulturom 60-ih i 70-ih godina.

“Bobova glazba ima dubinu, i naravno kako bi se zaista uživalo u njoj treba vremena, tako da mislim da i njima treba vremena. Ovo je odlična prilika za njih da upoznaju Dylanovu sjajnu glazbu i tekstove.”

Skoro polovina vijetnamskih građana rođena je nakon što je rat završio, 1975. godine. Bubnjar Le Quang Minh vlasnik je Acoustic Cafea, kluba u Ho Chi Minh Cityju koji privlači mlađu klijentelu. Kaže da oko 30 posto posjetitelja njegovog kluba zna za Boba Dylana.

“Ovo nije nastup za mlade ljude, ovaj je koncert za one koji su stariji od 30 godina. Mladi ljudi koji će doći na koncert dolaze samo zato što mnogi Vijetnamci o njemu pričaju, što ne znači da vole njegovu glazbu.”

35-godisnji Minh kaže da mnogi mladi Vijetnamci misle da je Dylanovu poznatu skladbu “Knockin’ on Heaven’s Door” napisao američki rock sastav Guns n Roses, koji pjesmu izvodi. Prošlog mjeseca, pred nastup američkog pop sastava Backstreet Boys, državni mediji u Vijetnamu izvijestili su da se očekuje da će oko 55 tisuća obožavatelja nazočiti ovom koncertu. Firma koja promovira Dylanov koncert kaže da će on nastupiti u dvorani na RMIT sveučilištu, koja ima kapacitet od 8250 sjedala.

Kao što je slučaj sa svim glazbenicima koji nastupaju u Vijetnamu, vlada traži da Dylan predoči stihove svojih pjesama koje planira izvesti na koncertu na pregled. Vijetnamska komunistička stranka ne tolerira neslaganje s njihovim gledištima, i mnogi koji se zalažu za građanska prava kažu da je stranka povećala svoju represiju nad disidentima i onima koji zagovaraju demokraciju, uoči petogodišnjeg stranačkog kongresa u siječnju. Ovog je tjedna u Hanoiju poznati pravni aktivist Cu Huy Ha Vu osuđen na sedam godina zatvora pod optužbom da je pokušavao potkopati vladu.

Dylanov nastup dolazi na 10. godišnjicu smrti proturatnog vijetnamskog folk pjevača Trinha Cong Sona, koji je međunarodno poznat kao vijetnamski Bob Dylan.

Dylan je, inače, ovog tjedna održao svoj prvi nastup u Kini. Njegova planirana prošlogodišnja turneja je bila otkazana, no vlada je dala odobrenje da se koncert održi ove godine, pod uvjetom da se on drži odobrenog programa.

XS
SM
MD
LG