Linkovi

Nakon japanskog tsunamija pripadnici indijanskog plemena Quileute traže selidbu na viši teren


在這張梵蒂岡報紙發表的照片中教宗本篤2月28日在梵蒂岡與樞機主教舉行最後一次<br />
告別會。
在這張梵蒂岡報紙發表的照片中教宗本篤2月28日在梵蒂岡與樞機主教舉行最後一次<br /> 告別會。

Za proširenje rezervata uz Tihi ocean potrebna je odgovarajuća zakonska mjera Kongresa

Nekoliko indijanskih plemena na sjeverozapadu Sjedinjenih Država želi svoja priobalna sela pomaknuti na viši teren nakon što je potres u Japanu, u ožujku, naglasio opasnost života u zoni tsunamija. No, za proširenje rezervata potrebna je odgovarajuća zakonska mjera Kongresa. Maleno pleme Quileute Nation nada se da će potaknuti zakonodavce, barem dijelom, svojom novostečenom popularnošću. Oni su, naime, postali odredište hodočašća za strastvene ljubitelje serije knjiga i filmova Twilight. U tim pričama, zemlja Quileutea vrvi vukodlacima.

Čitav rezervat Indijanaca Quileute zauzima samo dva i pol četvorna kilometra. S tri strane je okružen bujnom kišnom prašumom Nacionalnog parka Olympic, a sa četvrte mu je Tihi ocean. Jedna od starješina plemena DeAnna Hobson obožava živjeti kraj vode.

"Uživam u atmosferi života kraj oceana. Spavam s otvorenim prozorom kako bi stalno čula zvuk valova."

No, valovi sada zvuče nešto zloslutnije. Poput mnogih ljudi diljem svijeta, i Hobson je gledala na televiziji nezaboravne prizore uništenja nakon tsunamija u Japanu, u ožujku. Kaže da odonda stalno sanja da se more diže nad njenim selom i potapa ga. Također kaže da snove shvaća ozbiljno i da misli da je to upozorenje da će se nešto drastično dogoditi.

Njezin san nije jako daleko od onoga što geolozi kažu da bi se moglo dogoditi na tom dijelu američke zapadne obale. I tako čelnici Quileutea, uključujući i poglavicu Bonitu Cleveland, žele stanovnicima donjeg sela sviog rezervata – njih oko 300 – pružiti priliku da se presele na više tlo.

"Prioritet broj jedan je premještanje naše školske djece na viši teren, jer je škola točno uz ocean."

Osim škole, uz samu vodu je i centar za starije osobe, nekoliko crkava i plemensko sjedište. No, postavlja se i velik problem. Poglavica Cleveland ukazuje da je selo već izgrađeno sve do same granice majušnog rezervata. S druge strane granične linije je Nacionalni park Olympic.

"Nekad su naši preci slobodno išli ovom zemljom kud god su željeli, uz i niz obalu. Danas to više ne možemo."

Samo Kongres može promijeniti granice nacionalnog parka i već je to ranije učinio. U prosincu, obližnjem plemenu Hoh dan je jedan mali odsječak zemljišta Nacionalnog parka Olympic u istu svrhu – da se preseli iz zone tsunamija. No, Quileuti traže mnogo više zemlje – više od 300 hektara nacionalnog parka, od kojih su neki još dodatno zaštićeni kao netajnuta područja divljine. Na svoju stranu pleme s enada pridobiti prilično neuobičajenog saveznika – ogroman broj ljubitelja vampirske sage Twilight.

Romani Stephanie Meyer prodani su u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta i prevedeni su na gotovo četrdeset jezika. U sagi, rezervat Quileuta mjesto je gdje žive hitronogi, opasni – ali i vrlo brižni! – vukodlaci. Stoga je i taj dio priobalja savezne države Washington vrlo popularan među turistima koji su ljubitelji serije Twilight, koji obilaze mjesta spomenuta u pričama.

Pleme pridobija pristaše za svoju nakanu putem video kanala na YouTubeu i redovitim feedovima na Twitteru. Rezultat: u Senatu je već održano svjedočenje o predloženom transferu zemljišta. Demokratska senatorica iz države Washington Maria Cantwell opisala je koje bi bile koristi za javnost.

Pomaganje plemenu Quileute da preseli svoje selo na 250 metara viši teren, izvan zone tsunamija primarni je cilj predložene zakonske mjere. Međutim, ona bi pružila posjetiteljima pristup plažama Second Beach i Rialto Beach, a očuvala istodobno tisuće jutara nacionalnog parka kao zaštićenu divljinu.

Prijedlog ustvari nema protivnike, tako da je glavni izazov za pleme Quileute da zadrži pažnju prezaposlenog Kongresa dovoljno dugo da zakon i bude usvojen. Tada će moći obratiti pažnju slijedećoj prepreci: kako naći novac za preselenje na novu lokaciju.

XS
SM
MD
LG