Linkovi

'Nakon 42 godine diktatorske vlasti, Gadafi ne može zamisliti da u Libiji postoji netko tko ga ne voli'


Potjernica za Moamarom Gadafijem u Bengaziju
Potjernica za Moamarom Gadafijem u Bengaziju

Ibrahim Dabbashi: “Znamo da je on nestabilan i vjerujte da će se boriti koliko može i da će uništavati koliko god bude mogao”

Moamer Gadhafi nije viđen od kada su počeli saveznički zračni napadi i od kada je jedna od njegovih zgrada u Tripoliju bombardirana. Prkosni diktator je izjavio da neće napustiti Libiju i da će tamo umrijeti kao mučenik.

Libijski diplomati Gadafija zovu pustinjiski štakor, jer uvijek ima nekoliko izlaza. Veleposlanik Ibrahim Dabbashi o njemu je rekao: “Kadgod osjeti opasnost, on se izgubi na neko nepoznato mjesto”.

Ibrahim Dabbashi je bio prvi libijski diplomat koji se okrenuo protiv Gadafija, a još uvijek je drugi čovjek libijske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. “Znamo da je on nestabilan i vjerujte da će se boriti koliko može i da će uništavati koliko god bude mogao” - prognozira ovaj libijski diplomat.

On kaže da Gadafi ima niz dubokih podzemnih tunela u Tripoliju gdje se može sakriti. Sličan podzemni bunker otkriven je prošlog mjeseca na istoku Libije. "Tu je sve pripremljeno da izdrži i nuklearnu apokalipsu” - rekla je prilikom obilaska tih tunela novinarka al-Jazeere.

Sve donedavno Gadafija je čuvala ekipa od 40 žena-tjelohranitelja. Međutim, libijske diplomati kažu da Gadafi njima u posljednja dva tjedna više ne vjeruje.

Bivši stručnjak CIA-e za psihološke profile Jerrold Post smatra da su nedavni zračni napadi uzrokovali duboku depresiju kod Gadafija: "Vjerujem da se on mora osjećati odbačenim što je za njega nepojmljivo. On je 42 godine svog života proveo kao libijski vođa i ne može shvatiti da postoji netko tko ga ne voli”.

Rijetki su analitičari koji smatraju da bi se Gadafi mogao povući u neki od svojih bunkera i počiniti samoubojstvo. "Ne vjerujem da on pomišlja na samoubojstvo, niti mislim da će prihvatiti egzil. On je Libija, Libija je Gadafi i kada on kaže da je izgradio tu državu i da je može i uništiti, onda on to ozbiljno i misli” - kaže Jerrold Post.

XS
SM
MD
LG