Linkovi

Nakon 23 godine s Utah Jazzom, Jerry Sloan odlazi iz košarke


Trener Utah Jazza Jerry Sloan najavljuje ostavku, 10. veljače 2011.
Trener Utah Jazza Jerry Sloan najavljuje ostavku, 10. veljače 2011.

Prvi čovjek NBA-a David Stern rekao je o Jerry Sloanu da je jedan od najcjenjenih trenera u povijesti lige. Sloan je jedini trener s više od 100 pobjeda zabilježenih u istom klubu i samo jedan od tri trenera s više od 15 sezona za redom s više pobjeda nego poraza.

Jerry Sloan, trener s najdužim stažem s istom ekipom u američkoj profesionalnoj košarci, iznenadno je napustio momčad Utah Jazza, koju je vodio prošle 23 godine. Svoju je odluku objavio svega tri dana nakon potpisivanja jednogodišnjeg produženja ugovora. Taj je trener, član kosarkaske kuće slavnih, otišao u mirovinu kao treći najuspješniji trener u povijesti lige.

Jerry Sloan bio je okosnica kosarkaskog kluba iz Salt Lake City. Otkako je postao trenerom Utah Jazza 1988. u NBA ligi došlo je do 245 trenerskih promjena, dok on nije objavio svoju, 246.

Sloanova nenadana ostavka došla je dan nakon niza od 10 poraza u 14 utakmica. Ove sezone do sada ukupna rezultat ekipe je 31 pobjeda i 23 poraza. Čelnik Jazza Greg Miller je opovrgao medijska izvjesca da je Sloan bio prisiljen napustiti svoje mjesto zbog napetosti izmedju njega i nekih igrača, posebice zvijezde Derona Williamsa. Greg Miller kaže da je Sloan sam odlučio otići: "Nijedan od igrača ga nije izgurao, direktor kluba Kevin O'Connor ga nije izgurao, neki novi ga trener nije izgurao, a zasigurno ga nisam ni ja izgurao."

Direktor kluba Kevin O'Connor tvrdi da ga je neuspješno pokusao nagovoriti da promjeni svoju odluku, a ostavku je takodjer dao i glavni pomoćni trener Phil Johnson. Za glavnog trenera postavljen drugi pomoćni trener Ty Corbin.

Prije nego sto je postao trener Jerry Sloan je 11 godina igrao u NBA ligi. Prve tri godine trenirao je Chicago Bullse, momčad iz njegovog rodnog Illinoisa. 68-godišnji Sloan je u trenerskoj karijeri zabilježio 1221 pobjedu i 803 poraz i samo jednu sezonu s vise poraza nego pobjeda.

Od drugih suvremenih trenerskih veličina jedino Don Nelson i Lenny Wilkens imaju vise pobjeda. Jedina stvar koja nedostaje u Sloanovoj karijeri je naslov prvaka. Jazz je igrao u finalu 1997. 1998. no oba puta su imali nesreću sučeliti se s nezaustavljivim Chicago Bullsima predvodjenim legendarnim Michaelom Jordanom.

Prilikom objave svojeg umirovljenja Sloan je bio emocionalan, no rekao je da je u posljednje vrijeme nivo njegove energije ponešto opao te da je došlo vrijeme da netko drugi preuzme njegov posao. On je takodjer izrazio svoju zahvalnost momčadi Utah Jazz i njihovim navijačima: "Imao sam sreću ovdje raditi s fenomenalnim ljudima. Navijači i organizacija kluba nemaju premca."

Prvi čovjek NBA-a David Stern rekao je o Jerry Sloanu da je jedan od najcjenjenih trenera u povijesti lige. Sloan je jedini trener s vise od 100 pobjeda zabilježenih u istom klubu, i samo jedan od tri trenera s vise od 15 sezona za redom s vise pobjeda nego poraza.

Godine 2009. bio je primljen u kuću slavnih profesionalne košarke.

XS
SM
MD
LG