Linkovi

Nakon 18 godina, najveći nuklearni reaktor u Evropi počinje sa redovnim radom


Specijalisti rade u nuklearnom reaktoru Olkiluoto-3 u Eurajokiju
Specijalisti rade u nuklearnom reaktoru Olkiluoto-3 u Eurajokiju

Finski mnogo odgađani nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), najveći evropski, počeo je sa redovnim radom u nedjelju rano ujutru, rekao je njegov operater, čime se pojačava energetska sigurnost u regiji u kojoj je Rusija prekinula isporuku plina i struje.

Nuklearna energija je i dalje kontroverzna u Evropi, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, a vijesti o pokretanju OL3 stižu u trenutku kada je Njemačka u subotu ugasila svoja posljednja tri preostala reaktora, dok Švedska, Francuska, Britanija i drugi planiraju nove razvoje.

Operater OL3 Teollisuuden Voima (TVO), koji je u vlasništvu finskog preduzeća Fortum i konzorcijuma energetskih i industrijskih kompanija, rekao je da se očekuje da će jedinica zadovoljiti oko 14% potražnje za električnom energijom u Finskoj, smanjujući potrebu za uvozom iz Švedske i Norveške.

Očekuje se da će novi reaktor proizvoditi najmanje 60 godina, saopštio je TVO u nedjelju nakon završetka tranzicije s testiranja na redovnu proizvodnju.

"Proizvodnja Olkiluoto 3 stabilizira cijenu električne energije i igra važnu ulogu u finskoj zelenoj tranziciji", rekao je izvršni direktor TVO Jarmo Tanhua u izjavi.

Izgradnja reaktora od 1,6 gigavata (GW), prve nove nuklearne elektrane u Finskoj u više od četiri decenije i prve u Evropi u 16 godina, počela je 2005. Postrojenje je prvobitno trebalo da bude otvoreno četiri godine kasnije, ali su ga mučili tehnički problemi.

OL3 je prvi put isporučio testnu proizvodnju u finsku nacionalnu elektroenergetsku mrežu u martu prošle godine i očekivalo se da će redovna proizvodnja početi četiri mjeseca kasnije, ali je umjesto toga pretrpio niz kvarova i prekida za koje su bili potrebni mjeseci da se poprave.

Ruski izvoz električne energije u Finsku okončan je prošlog maja kada je ruska kompanija Inter RAO saopštila da nije plaćena za energiju koju je prodala, što je posljedica sve većeg jaza između Moskve i Evrope zbog rata u Ukrajini.

Ruski državni izvozni monopol Gazprom ubrzo nakon toga je prekinuo isporuke prirodnog gasa nordijskoj državi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG