Linkovi

Nakon 11. rujna 2001. godine promijenila se priroda terorističke prijetnje SAD-u


Nakon 11. rujna 2001. godine promijenila se priroda terorističke prijetnje SAD-u
Nakon 11. rujna 2001. godine promijenila se priroda terorističke prijetnje SAD-u

Studija nestranačkog Centra za politiku pokazuje da su danas po Ameriku najopasniji ne stranci, već američki državljani povezani s al-Qaidom i drugim terorističkim organizacijama

Svih teroristi koji su 11. rujna 2001. izvršili napad na Sjedinjene Države bili su Arapi. Nijedan od njih nije bio američki državljanin. U vezi s terorističkom prijetnjom, mnogo se toga danas izmijenilo. Studija nestranačkog Centra za politiku pokazuje da su danas po Ameriku najopasniji ne stranci, već američki državljani povezani s al-Qaidom i drugim terorističkim organizacijama. Također, zaključak je da Sjedinjene Države djeluju presporo kako bi to spriječile. Jedan od autora istraživanja je stručnjak za sigurnost Stephen Flynn.

"S ustrojem kakav je sada, našim je službama za nacionalnu sigurnost gotovo nemoguće otkriti i spriječiti takve napade – koji su mnogo manjih razmjera, pogotovo ako su izvršitelji Amerikanci. To konkretno znači da ćemo skoro sigurno imati uspješni teroristički napad na američkom tlu. Mi moramo početi o tome razmišljati."

Primjer je neuspjeli bombaški napad na Times Squareu u New York Cityju. Amerikanac pakistanskog podrijetla, koji je priznao krivicu za terorističku aktivnost, simpatizirao je s ciljevima militanata i bio je obučavan u inozemstvu. Ovo istraživanje terorističkih zločina iz protekle godine pokazuje da su za njih ili optužena ili osuđena najmanje 43 američka državljana, ili osobe sa stalnim boravkom u Sjedinjenim Državama. To je najveći broj od 2001. godine. Ovu činjenicu komentira stručnjak za terorizam Bruce Hoffman.

"Nažalost, pojedinci koji žele poduku iz terorizma, danas mogu odabrati više destinacija. Prošli mjesec imali smo slučaj da su neki pojedinci pokušavali, primjerice, otići na obuku u Somaliju, umjesto u Pakistan."

Aktualna kontroverza oko planova da se izgradi islamski centar u blizini Nulte točke, kao i planovi jednog pastora s Floride da javno spali primjerke Kurana, idu na ruku al-Qaidi - kaže Thomas Kean, koji je također surađivao na izradi ove studije.

"Ovakve rasprave nam ne pomažu, ako želimo spriječiti daljnje novačenje terorista. A ne pomažu niti u 'ratu ideja' koji vodimo protiv al-Qaide."

Jedan od autora studije je bivši kongresnik Lee Hamilton. On kaže da Sjedinjene Države moraju učiniti iskorak prema muslimanima u svijetu.

"U svijetu, od Londona do Jakarte, živi oko milijardu i tristo odnosno 400 milijuna muslimana. Oni su nevjerojatno važna snaga. Mi tu činjenicu moramo razumjeti puno, puno bolje negoli što je shvaćamo sada. Nakon toga, u skladu s tom činjenicom treba i postupiti."

Thomas Kean i Lee Hamilton kažu da je jedan način da se to učini - preporuka vladi o izmjeni američke politike. Ta će preporuka uslijediti u izvješću koje će uskoro biti objavljeno.

XS
SM
MD
LG