Linkovi

Nakon 10 godina, Amerika umorna od rata u Afganistanu


Prosvjedi protiv Pakistana u Kabulu
Prosvjedi protiv Pakistana u Kabulu

Mike O'Hanlon: "Amerikanci posjeduju određenu dozu zdrava razuma. Iako im se rat ne sviđa, svjesni su da je važno da se iz njega izađe na odgovoran način"

U petak se navršava deseta godišnjica početka američke invazije na Afganistan. Ona je bila odgovor na terorističke napade od 11. rujna 2011. godine. Počinitelji su bili pripadnici al-Qaide koja je uživala gostoprimstvo tadašnjih talibanskih vlasti u Afganistanu.

Kako javlja Dan Robinson, to je najduži rat u povijesti Sjedinjenih Država.

U Afganistanu na vlasti više nisu talibani, a vođa al-Qaide Osama bin Laden je likvidiran. No, sukob talibana i lokalnih vlasti te međunarodne koalicije se nastavlja. U njemu je do sada poginulo oko 1800 američkih vojnika. Odgovornost za sigurnost u zemlji afganistanske bi vlasti trebale preuzeti početkom 2014.

Prošle godine, predsjednik Barack Obama najavio je da će se iz Afganistana prvo početi povlačiti američke snage koje su tamo stigle kao pojačanje, njih oko 33 tisuće: "Povlačit ćemo se na odgovoran način kako bi se tamošnje vlasti mogle braniti. To će nam uz to dati mogućnost da nastavimo s pritiskom na al-Qaidu, sve dok ona ne bude potpuno poražena."

Prije deset godina, američka je javnost ogromnom većinom podržala napad na talibanski režim u Afganistanu. Danas je ta podrška slabija. Anketa televizijske mreže CBS nedavno je pokazala da polovica javnosti smatra da je misija u Afganistanu – neuspjeh.

To raspoloženja objašnjava istraživač javnog mnijenja Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac: "Zemlja je očito umorna od rata. Zanimljivo je da je umor očit u oba politička tabora. Republikanci više podržavaju ratove, ali kada je u pitanju Afganistan i njihova podrška slabi."

Brian Becker iz anti-ratne koalicije Answer, koja će desetu godišnjicu rata obilježiti prosvjedima u Washingtonu i drugim američkim gradovima, kaže da ovaj rat više nema smisla: "Ne govorim samo o afganistanskim i američkim žrtvama. Amerika i sama krvari u ekonomskom smislu. S jedne strane ratuje, a s druge uvodi se štednja na socijalnom planu."

Za okončanje američkog angažmana u Afganistanu i Iraku proljetos su se izjasnili i gradonačelnici američkih gradova. U Demokratskoj stranci također je sve više onih koji misle da se strategija u Afganisatnu treba preispitati. Jedan od njih je senator iz Vermonta Patrick Leahy: "Treba odrediti ciljeve koji se mogu postići. U svakom slučaju, treba reducirati našu vojnu prisutnost tamo."

Političari iz Republikanske stranke koji se natječu za predsjedničku nominaciju kako bi se u jesen sljedeće godine na izborima suprotstavili predsjedniku Obami kažu da je njegova politika u Afganistanu pod utjecajem domaćih političkih interesa.

Međutim, i najpopularniji republikanski predsjednički aspirant Mitt Romney a i njegovi kolege slažu se da vlada Afganistana treba biti više odgovorna kada je riječ o sigurnosti njezine zemlje. "Slobodu oni sami moraju zaraditi i sačuvati" - rekao je nedavno Mitt Romney.

Analitičar iz Instituta Brookings Mike O' Hanlon napominje da je američka javnost i dalje svjesna činjenice da su upravo u Afganistanu bili planirani teroristički napadi na New York i Washington. "Amerikanci posjeduju određenu dozu zdrava razuma. Iako im se rat ne sviđa, svjesni su da je važno da se iz njega izađe na odgovoran način" - kaže Mike O'Hanlon.


Na rat u Afganistanu Sjedinjene su Države od 2001. potrošile više od 400 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG