Linkovi

Naknadni zemljotresi se nastavljaju u Kaliforniji nakon dva velika potresa


Oboreni dijelovi nadgrobnih spomenika nakon što je zemljotres pogodio gradiću u Trona, Kalifornija, 7. jula 2019.
Oboreni dijelovi nadgrobnih spomenika nakon što je zemljotres pogodio gradiću u Trona, Kalifornija, 7. jula 2019.

Dvije udaljene pustinjske zajednice pretrpjele su štetu nakon dva velika zemljotresa koja su pogodila oblast tokom prošle nedjelje, praćena hiljadama malih naknadnih potresa.

Ridgecrest i susjedni gradić Trona pogođeni su zemljotresom snage 7,1 koji je pogodio te gradove u pusitnji Mojave u petak. Dan ranije, potres jačine 6,4 po Richterovoj skali pogodio je iste dijelove pustinje.

Oblast, oko 240 kilometara sjeveroistočno od Los Angelesa, u fazi je obnove nakon što su zemljotresi potresli zgrade, izazvali požare i ostavili bez električne energije domove i poslovne zgrade.

Američki geološki zavod saopštio je u subotu da postoji samo 1 odsto šanse da će se dogoditi još neki zemljotres snage 7 ili jače tokom sljedeće sedmice i da rastu šanse da neće biti ni zemljotresa magnitude 6.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je vanredno stanje za tu oblast i upozorio lokalne vlasti da poboljšaju sistem uzbunjivanja i pravila za izgradnju zgrada. "Ovo je alarm za buđenje za ostatak države i druge dijelove zemlje", rekao je guverner novinarima.

Šteta nije bila velika u značajnoj meri zbog udaljenosti te oblasti, ali guverner Kalifornije upozorava da nakon obilaska Ridgecresta da je to "šteta od zemljotresa prikrivena - ne primjetite je na prvi pogled".

Demokratski guverner procjenjuje da je šteta veća od 100 miliona dolara i kaže da ga je predsjednik Donald Trump pozvao i ponudio mu federalnu pomoć za obnovu.

XS
SM
MD
LG