Linkovi

Najviša zvaničnica za Evropu, Karen Donfried, napušta State Department


Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried, 5. april 2022.
Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried, 5. april 2022.

Najviša zvaničnica State Departmeneta zadužena za Evropu, Karen Donfried odlučila je da napusti položaj kako bi se posvetila porodici, saopšteno je iz State Departmenta.

To što znači da važna diplomatska pozicija trenutno ostaje upražnjena, dok Washington nastoji da sačuva fokus svojih saveznika na podršci Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Donfried je provela 18 mjeseci na mjestu pomoćnice državnog sekretara, a njenu službu je obilježio najveći sukob u Evropi o Drugog svjetskog rata i pokušaj SAD da formiraju i učvrste jedinstveni zapadni stav u odnosu na Rusiju.

Karen Donfried je bila jedna od ključnih saradnika državnog sekretara Antonyja Blinkena i često putovala u Evropu da bi razgovarala sa američkim partnerima dok je predsjednik Joe Biden nastojao da poboljša i unese novu energiju u transatlantske veze koje je narušio unilateralistički pristup administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Donfried je prošlog aprila posjetila zemlje Zapadnog Balkana.

Karen Donfried napušta položaj krajem marta, naveo je portparol State Departmenta. Još nije donijeta odluka o njenom nasljedniku na čelu biroa za Evropu i Evroaziju, koji pokriva 50 zemalja od Velike Britanije do Azerbejdžana.

"Karen je vješto vodila naše odnose sa mnogim od naših najznačanijih saveznika i partnera u vrijeme kada je agresija Kremlja ugrozila decenije mira i prisperiteta", saopštio je Blinken, koji je na Twitteru napisao da je Donfrid obavljala svoj posao "izuzetno uspješno i vješto" i da će nedostajati svima u State Departmentu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG