Linkovi

Najviši američki zvaničnik za cyber bezbjednost kritikuje TikTok i kinesku tehnologiju


Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona.
Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona.

Jedan od najviših američkih obavještajnih zvaničnika pridodao je svoje ime na listu Amerikanaca koji izražavaju zabrinutost zbog kineske tehnologije i kineskih platformi društvenih medija kao što je TikTok.

General Paul Nakasone, koji je na čelu i cyber komande SAD i Agencije za nacionalnu bezbjednost, rekao je u utorak pred Kongresom da postoji više razloga da budu oprezni u pogledu brzog širenja Kine u cyber prostoru, nazivajući Peking "veoma ozbiljnim neprijateljem".

"TikTok me brine iz više različitih razloga", rekao je Nakasone tokom pretresa pred senatskim Odborom za oružane snage. "Jedno su podaci koje imaju. Drugo je algoritam i kontrola. Ko upravlja algoritmom?"

Treće, kako je rekao, radi se o "širokoj platformi", kako za pokretanje potencijalnih operacija uticaja, tako i za sposobnost da se Kini omogući da "isključi poruku".

Prošlog mjeseca, Sjedinjene Države su krenule napred sa planovima da zabrane TikTok – aplikaciju za društvenu mrežu koju koristi više od 100 miliona Amerikanaca – na vladinim uređajima. Neki američki zakonodavci pozvali su na to da se američkom predsjedniku Joeu Bidenu da mogućnost da zabrani korištenje aplikacije za društvene mreže širom zemlje.

Drugi se, međutim, protive ideji da se Bidenu omogući da izda opštu zabranu širom zemlje, tvrdeći da je TikTok samo mali deo većeg problema.

"Prijetnja o kojoj svi pričaju je TikTok i kako bi to moglo da omogući nadzor Komunističke partije Kine ili da olakša širenje kampanja zlonamjernog uticaja u SAD", rekao je novinarima demokratski senator Mark Warner."Međutim, prije TikToka su bili Huawei i ZTE, koji su ugrozili telekomunikacione mreže naše zemlje. A prije toga, to je bila ruska laboratorija Kaspersky".

"Potreban nam je sveobuhvatan pristup zasnovan na rizicima koji se proaktivno bavi izvorima potencijalno opasne tehnologije prije nego što oni steknu uporište u Americi", rekao je on.

Zakon o ograničavanjima, koji forsiraju Warner i drugi, uspostavio bi proces zasnovan na pravilima - za koji bi informacije davala američka obavještana zajednica, a vodio ga Sekretarijat za trgovinu - kojim bi se identifikaovale i rješavale strane tehnološke pretnje.

Sa svoje strane, TikTok-ova matična kompanija, ByteDance, odbacila je zabrinutost da će nepropisno koristiti korisničke podatke kao "političku pozornicu".

Ali zabrinutost oko kineskih kompanija i kineske tehnologije nastavlja da raste.

U nedjelju, Wall Street Journal izvijestio je da su američki zvaničnici za odbranu zabrinuti da bi kineske lučke dizalice koje se koriste u mnogim američkim gradovima mogle da se upotrebe za špijuniranje materijala koji se otpremaju u i iz SAD.

"Komunistička Kina je monopolizovala industriju lučkih dizalica, a ja ću nastaviti da predvodim napore da se odvojimo od režima u Pekingu i podstaknemo skoro zadržavanje i ponovno postavljanje naših strateških proizvodnih kapaciteta", rekao je republikanski kongresmen Carlos Gimenez za Glas Amerike na pitanje o potencijalu za kinesku špijunažu u američkim lukama. "Boriću se da zaštitim našu kritičnu infrastrukturu od špijunskih taktika KPK."

Tenzije su također porasle otkako su SAD prošlog mjeseca oborile ono što su identifikovale kao kineski špijunski balon, pošto je proputovao većinu kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država.

Očekuje se da će Biden u narednim danima izdati uredbu kojom bi se pooštrila pravila o mogućnostima američkih kompanija da investiraju u Kini.

Kineski ministar spoljnih poslova Qin Gang osudio je u utorak SAD, rekavši novinarima u Pekingu da je kineska politika Washingtona "potpuno odstupila od racionalnog".

Ali Nakasone je rekao zakonodavcima da bi bilo pametno ako bi i političari, i preduzeća, vodili računa o tome kako koriste platforme i tehnologiju kineske proizvodnje.

"Ono što bih uradio je da obezbijedim da oblasti koje su najosjetljivije na naše operacije budu vrlo oprezne, i imam povjerenje u to šta se tamo koristi. I razumijem gdje te informacije mogu da idu", rekao je komandant CYBERCOM-a.

"Toliko toga što radimo zasniva se na međunarodnoj trgovini", rekao je on, "a Kina ima prednost u nekim stvarima".

XS
SM
MD
LG