Linkovi

Najviše Emmyja "Igri prijestolja" i komediji "Fleabag"


Phoebe Waller-Bridge osvojila je Emmya za glavnu glumicu u komediji.
Phoebe Waller-Bridge osvojila je Emmya za glavnu glumicu u komediji.

"Igra prijestola" (Game of Thrones) ponovo je zauzela je tron na nedjeljnoj dodjeli nagrada Emmy za najbolja televizijska ostvarenja u protekloj godini, i proglašena najboljom dramom u noći punoj iznenađenja, kada je glumac serije "Pose" Billy Porter ušao u istoriju, a britanska komična serija "Fleabag" prevazišla sva očekivanja.

"Sve je počelo u poremećenom umu Georgea R.R. Martina", izjavio je David Benioff​, producent serije "Igra prijestolja", zahvaljujući autoru čiji su romani bili osnova za sagu emitovanu na kablovskoj mreži HBO.

Billy Porter prima nagradu za najboljeg glumca u dramskoj seriji za "Pose" na 71-oj dodjeli nagrada Emmy u Los Angelesu, 22. septembra 2019.
Billy Porter prima nagradu za najboljeg glumca u dramskoj seriji za "Pose" na 71-oj dodjeli nagrada Emmy u Los Angelesu, 22. septembra 2019.

Billy Porter, koji glumi u drami kanala FX čija se radnja odvija na LGBTQ plesnoj sceni krajem 20. veijka, postao je prvi otvoreno gej glumac koji je osvojio Emmyja za glumu u najboljoj dramskoj seriji.

"Kategorija je ljubav, ljubav. Presrećan sam i preplavljen emocijama što sam doživio ovaj dan", izjavio je oduševeljni Porter.

Amazonova serija "Fleabag", mračna komedija o disfunkcionalnoj mladoj ženi proglašena je za najbolju komediju a njena autorica i zvezda Phoebe Waller-Bridge odnijela je nagradu za najbolju glumicu u komediji, režiju i najbolju komediju. Nagradom za glumu je zaustavila Juliiju Louis-Dreyfusna putu da postavi rekord kao umjetnik sa najvećim brojem osvojenih Emmyja u istoriji.

"Neee!", izjavila je šokirana Waller-Bridgedok se Louis-Dreyfusna smiješila za kamere. "Hvala vam. Za mene je gluma veoma teška i bolna, ali na kraju - ovo je smisao", rekla je držeći trofej u ruci.

Engleska glumica Jodie Come​r dobila je nagradu za najbolju glumicu u drami za seriju "Killing Eve". U toj kategoriji se takmičila sa Sandrom Oh koja je osvojila Zlatni globus za tu ulogu i postala bi prva glumica azijskog porijekla koja je dobila Emmyja u toj kategoriji.

Ekipa serije "Černobil" prima nagradu Emmy za najbolju seriju, 22. septembra 2019.
Ekipa serije "Černobil" prima nagradu Emmy za najbolju seriju, 22. septembra 2019.

Killing Eve​ dobio je drugu, uzastopnu nagradu za najboljeg glumca u komediji za seriju "Barry".

Peter Dinklage​, proglašen za najbolje glumca u epizodnoj ulozi za "Igru prijestolja", postavio je rekod za najviše pobjeda u istoj ulozi - njih četiri. Prethodno je bio izjednačen sa Aaronom Paulom, zvijezdom serije "Breaking Bad."

Zvijezda serije "Ozark", Julia Garner​, osvojila je Wmmyja za najbolju žensku epizodnu ulogu u drami.

U sali je zavladalo oduševljenje kada je Jharrel Jerome​ osvojio Emmyja za glavnu ulogu u seriji "When They See Us", priči o petorici Afroamerikanaca nepravedno optuženih i osuđenih za silovanje jedne žene u Central parku.

"Nagradu posvećujem muškarcima koje sada znamo kao Nedužna petorka", rekao je Jerome navodeći imena pogrešno osuđenih i kasnije oslobođenih, koji su bili prisutni u publici.

Netflixova serija "Černobil" osvojila je nagradu za najbolju kratku seriju.

Kablovska televizija HBO zadržala je svoj status najnagrađivanije, sa ukupno osvojene 34 nagrade, ali su servisi za strimovanje dostigli nove visine. Servis Amazon bio je producent pobednika kao što su "Fleabag", "Njeverovatna gospođica Maisel" i "Veoma engleski skandal" a Netflixov film "Bandersnatch (Black Mirror),'' proglašen je za najbolji film. Netflix je osvojio 27 nagrada a Amazon 15.

Michelle Williams​, proglašena za najbolju glumicu za portret plesačice Gwen Verdon u seriji "Fosse/Verdon", pozvala je na borbu za rodnu i etničku ravnopravnost.

XS
SM
MD
LG