Linkovi

Najveći napredak ukrajinske vojske od početka ruske invazije


Ukrajinski tenk u oblasti Donjecka, 3. oktobar 2022.
Ukrajinski tenk u oblasti Donjecka, 3. oktobar 2022.

Ukrajinske snage napravile su proboj na jugu zemlje i kreću se ka istoku, odnosno ulaze u teritoriju koju je Rusija nedavno anektirala.

To je ujedno i najveći napredak ukrajinske vojske otkako je rat počeo. Uspjela je da povrati nekoliko sela u okolini strateški važne rijeke Dnjepar.

Kako je saopšteno, uništen je 31 ruski tenk i nekoliko raketnih bacača.

Prethodno su ukrajinske snage uspjele da povrate Liman, grad koji je važan za dalju ofanzivu na Donbas.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Ukrajina je do sada značajno napredovala u dva od četiri regiona koje je Rusija okupirala i protekle nedjelje anektirala poslije glasanja na osporavanim referendumima.

Ruski zvaničnici prijetili su da će se napad na te oblasti smatrati napadom na Rusiju, a predsjednik Vladimir Putin prijetio je i nuklearnim oružjem.

Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je ukrajinska vojska uspjela da vrati pod kontrolu brojna područja, ali nije rekao koja.

Guverner Luganska, Serhij Gajdaj, rekao je da su ruske snage preuzele kontrolu nad bolnicom u gradu Svatovo, što je na putu ka Lisičansku i Sjeverodonjecku.

Na jugu je ukrajinska vojska povratila grad Dudčani, potvrdio je lokalni zvaničnik kojeg je postavila Rusija. Taj grad je na oko 30 kilometara od mjesta gdje je probijen front u ponedjeljak, što ukazuje na najveći do sada napredak Ukrajinaca na jugu.

Serhij Klan, član regionalnog savjeta Hersonske oblasti, kazao je da su ukrajinske trupe osvojile četiri sela.

Napredak Ukrajine na jugu znači i da je za oko 25.000 ruskih vojnika prekinut lanac snabdijevanja sa zapadne obale Dnjepra.

"Činjenica da smo napravili proboj na frontu znači da je ruska armija već izgubila mogućnost da nas napadne, a sutra može da izgubi i sposobnost da se brani", kaže Oleh Ždanov, vojni analitičar iz Kijeva.

Položaj Rusije na frontu promijenio je i narativ u državnim medijima, pa se tako može čuti i priznanje da se dešavaju porazi i da se za to traže krivci.

"Situacija nije laka već duže vrijeme. Ne treba da očekujemo dobre vijesti", rekao je Vladimir Solovjov, najpoznatiji voditelj na državnoj televiziji.

Komandant zapadnog distrikta ruske vojske, koji se graniči sa Ukrajinom, dobio je otkaz i posljednji je u nizu zvaničnika koji su u posljednje vreme izgubili posao, prenijeli su ruski mediji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG