Linkovi

Najveća digitalna kamera na svijetu dio nove moćne opservatorije u Čileu


Digitalni fotoaparat od 3,2 gigapiksela koji će služiti kao srce Opservatorije Vera C. Rubin je kompletiran i krenuće prema Čileu radi integracije, objavili su istraživači.

Izgrađen u Nacionalnom akceleratorskoj laboratoriji SLAC u Kaliforniji, digitalni fotoaparat težak 3000 kilograma - najveći ikad izgrađen i otprilike veličine malog automobila - dizajniran je da svake 3 noći pregleda cijelo južno noćno nebo u dosad neviđenoj rezoluciji s vrha Cerro Pachón u Andskim planinama.

Najveća rezolucija slike

Kada se fotoaparat pričvrsti na ogledala na opservatoriji, tražiće znakove tamne energije i materije, tragajući za njihovim efektima mjerenjem udaljenosti uz pomoć pulsirajućih zvijezda. Mjeriće sitne deformacije u dalekim objektima koje stvara svjetlost savijajući se oko posredničke tvari, što pruža tragove o tome kako tamna energija potiče ekspanziju svemira.

Također će zabilježiti mnoštvo brzo mijenjajućih objekata poput supernova i zabilježiti ogroman plijen novih asteroida i ledenih objekata u Sunčevom sustavu.

Opservatorija Vera C. Rubin, ranije poznata kao Veliki sinoptički pregledni teleskop, je astronomski opservatorij trenutno u izgradnji u Čileu. Njen glavni zadatak će biti provođenje sinoptičkog astronomskog pregleda, Pregleda prostora i vremena.

Opservatorija Rubin će biti dom za Teleskop Simonyi Survey, širokougaoni reflektorski teleskop s primarnim ogledalom promjera 8,4 metra koji će fotografisati cijelo dostupno nebo.

Teleskop koristi novi dizajn sa tri ogledala, koji omogućava kompaktnom teleskopu da pruži oštre slike preko vrlo širokog polja gledišta. Slike će biti zabilježene upravo pomoću ove nove kamera koju će stručnjaci uskoro ugraditi u teleskop.

Ko je bila Vera Rubin po kojoj je opservatorija dobila ime

Opservatorija je promijenila ime u Vera C. Rubin, američkoj astronomkinji poznatoj po svojim revolucionarnim istraživanjima rotacije galaksija i tamne materije u svemiru. Njena otkrića pružila su ključne dokaze o postojanju tamne materije i promijenila naše razumijevanje strukture i evolucije svemira.

Rubin je nepravedno zapostavljena žena u nauci i tokom života suočavala se sa manjkom vidljivost, finansiranja i podrške u radu.
Početak rada ove opservatorije, čiju izgradnju i rad finansiraju američko Ministarstvo energetike i Nacionalna fonadacija za nauku, očekuje se sljedeće godine.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG