Linkovi

Najveća zastava na svijetu - ponos Tadžikistana


Panorama Dušanbea s najvećom zastavom na svijetu
Panorama Dušanbea s najvećom zastavom na svijetu

Zastave monumentalnih razmjera u Srednjoj Aziji, Africi, Rusiji i Indiji podiže američka firma Trident Support kojoj je sjedište u Dubaiju

Nad Dušanbeom, glavnim gradom Tadžikistana, odnedavno se vije najveća zastava na svijetu. Zastava je Tadžikistan dovela i u Guinnesovu knjigu rekorda – baš pred 20. godišnjicu nezavisnosti.

Državni stijeg vije se 165 iznad zemlje.

I stup na kojem je zastava, a i sam barjak ogromni su. Stup je od čelika izgradio Amerikanac David Chambers. "Kada podižemo ovakve masivne konstrukcije klijentu uvijek kažemo da ne gradimo za Guinnesovu knjigu rekorda, već za zemlju i njezin narod" - kaže David Chambers.

Dok nas prati k vrhu 54-katova visokog tornja, David Chambers objašnjava da su dijelovi stupa izgrađeni u Dubaiju, potom su brodom otpremljeni u Iran, a odande kamionima u Tadžikistan, preko Turkmenistana i Uzbekistana.

Konačno smo stigli na omanju platformu, penjući se uskim čeličnim stepeništem. David Chambers ponavlja da se nalazimo na najvišem stupu na kojem je postavljena zastava na svijetu.

Sam stijeg koji se vije – državna zastava Tadžikistana - težak je 350 kilograma, a velik 1800 četvornih metara. Nakon što smo sišli, saznali smo od okupljenih prolaznika da su sretni što njihova zemlja ima najveću zastavu na svijetu. Student Mahmud na ruskom jeziku nam objašnjava da zastava podiže moral stanovništva. Kako se izrazio – ovaj je konstrukcija postavila njegovu zemlju na geografsku kartu svijeta.

Međutim, drugi smatraju da se radi o ekstravagantnoj ideji koju siromašna zemlja poput Tadžikistana ne može priuštiti. Lokalni bloger Zafar Abdulajev kaže da je na zastavu potrošeno 3 i pol milijuna dolara, u sklopu većeg projekta obilježavanja 20. godišnjice nezavisnosti, koji je koštao 210 milijuna dolara. Dodaje da Tadžikistan već godinama ima redukcije struje, ali zastavu danonoćno osvjetljavaju reflektori.

Muhidin Kabiri, oporbeni političar, smatra da ovaj projekt odražava kompleks inferiornosti koji je očit u Tadžikistanu. Imate niske ljude koji će nositi visoke pete samo da bi bili malo viši. Tadžikistan je autoritarna zemlja u kojoj se krše ljudska prava i zbog toga ugled Tadžikistana u svijetu nije baš visok – kaže Kabiri. Vlast azto smatra da mora imati atrakcije poput ove, kaže ironično ovaj oporbeni političar.

David Chambers je već čuo ovakve kritike. Sličnu je državnu zastavu prošle godine njegova firma podigla u susjednom Azerbejdžanu. I ona je bila 'najviša na svijetu' – dok ju nije 'prerasla' tadžikistanska. Predsjednik Azerbejdžana – kako se tvrdi u medijima – bio je toliko ljut da je otkazao svoj dolazak na proslavu tadžikistanske nezavinosti.

Chambersova firma Trident Support, sa sjedištem u Dubaiju, ima mnogo posla. Slične domoljubne konstrukcije popularne su i u Africi a i u Indiji. Upitan hoće li jednog dana graditi tako nešto u Americi, David Chambers odgovara na arapskom 'inšalah' – ako Bog da.

No, ako američka narudžba i stigne, Sjedinjene Države morat će stati u red. Monumentalne zastave firma Trident Support prvo mora izgraditi u Nigeriji, Maleziji a potom i u Rusiji, za potrebe zimske Olimpijade u Sočiju 2014. godine.

XS
SM
MD
LG