Linkovi

Najveća opasnost po Europsku uniju ne leži samo u Grčkoj


Prosvjednici u Ateni
Prosvjednici u Ateni

Od Skandinavije do mediteranskih obala juže Europe rasprostranjen je strah oko budućnosti eura i Europske unije. Unija je, naime, potresena grčkom dužničkom krizom, no europski čelnici inzistiraju da će Unija i euro opstati. No, najveća opasnost po Europu ne leži u samoj Grčkoj

Na atenskom trgu Sintagma ljutnja je pomiješana s malodušnošću. Unatoč masovnim prosvjedima grčki parlament usvojio je mjere štednje u iznosu od 40 milijardi eura što su tražili Europska unija i Međunarodni monetarni fond. No Grci se i dalje bune.

"Narod i radnici borit će se na ulicama za ukidanje ovih mjera koje će uništiti prava radnika i naše živote, a koje nam nameću Europska unija i MMF."

U Ateni i diljem Europe pojavile su se spekulacije kako bi bilo bolje kad bi se Grčka povukla iz euro-zone i Europske unije u cjelini. No Philip Whyte iz Centra za europsku reformu kaže da to ne bi bilo dobro.

"Grčka ne može napustiti euro bez oslanjanja na vlastiti bankovni sustav. Drugo, to ne bi dovelo do održivosti grčkog duga i treće, Grčka bi ostala bez potencijalno vitalne podrške."

Europski političari koji su se usprotivili financijskom spašavanju Grčke, i europskoj integracije općenito, sve glasnije iznose svoje stavove. Nick Farage iz britanske Neovisne stranke.

"Euro neće preživjeti trenutnu konfiguraciju. Siguran sam da će zemlje početi izlaziti iz euro zone. Moguće je da će kroz nekoliko godina biti uspostavljena velika zona njemačke marke."

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy kaže da su pesimisti u krivu:

"Vjerujem da stanje Unije nije tako loše čak i u trenucima dok je raspoloženje tmurno. No raspoloženje se poboljšalo nakon što je grčki parlament odobrio paket mjera štednje. Dame i gospodo, politička hrabrost još uvijek postoji."

Ta će hrabrost biti testirana do krajnjih granica ukoliko se dužnička kriza proširi. Španjolska je četvrta najveća ekonomija euro-zone. Trenutno je opterećena velikim dugom i 20-postotnom nezaposlenošću. Financijska kriza uništila je tamošnji građevinski sektor. Philip Whyte iz Centra za europsku reformu:

"Grčka ne može istupiti iz euro-zone bez da izazove širenje problema i dovede u pitanje daljnje članstvo zemalja koje su u problemima."

Dok se govori o zemljama koje bi mogle napustiti Europsku uniju, ova integracija pozdravila je dovršenje pregovora o članstvu Hrvatske. Analitičari kažu da, unatoč krizi eura, pogodnosti koje pruža članstvo u Uniji još uvijek nadmašuju rizike brojnih potencijalnih članica među europskim zemaljama.

XS
SM
MD
LG