Linkovi

Najveća vojna vježba NATO od kraja hladnog rata


Borbeni avion američkog vazduhoplovstva Falcon F-16 dodeljen 480. ekspedicionoj borbenoj eskadrili tokom priprema za vježbu 'Spoj trozupca' u vazdušnoj bazi Kalaks (Kallax) u Švedskoj, 24. oktobra 2018.
Borbeni avion američkog vazduhoplovstva Falcon F-16 dodeljen 480. ekspedicionoj borbenoj eskadrili tokom priprema za vježbu 'Spoj trozupca' u vazdušnoj bazi Kalaks (Kallax) u Švedskoj, 24. oktobra 2018.

NATO je pokrenuo najveću vojnu vježbu nakon raspada Sovjetskog saveza, postrojivši desetine hiljada trupa u ono što je šef zapadne alijanse nazvao "snažnim prikazom" sposobnosti, jedinstva i odlučnosti u vrijeme narastajuće opasnosti u Evropi.

Autor Rikard Jozviak, prevela Mila Đurđević

Glavna faza vježbe "Spoj trozupca" proteže se od Sjevernog Atlantika do Baltičkog mora, počela je u Norveškoj 25. oktobra 2018. i planirano je da traje dvije nedjelje. U njoj učestvuju vojne snage svih 29 članica NATO-a, kao i partneri NATO-a Finska i Švedska.

"Ovo je važan dan jer je vježba 'Spoj trozupca' najveća NATO vježba od kraja Hladnog rata", izjavio je uoči početka vježbe generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Moskva je iznijela kritike na održavanje vježbe u svijetlu stalnih tenzija između NATO saveza i Rusije, koja je 2014. godine anektirala Krim od Ukrajine i podržala separatiste u sukobima u istočnoj Ukrajini koji još uvijek traju. Rusija je optužila alijansu za provokativno ponašanje u blizini njene granice.

Druga tačka sukoba je ruski raspored projektila, čime se, tvrdi NATO, krši ključni ugovor o nuklearnom naoružanju i koji bi potencijalno mogao biti upotrijebljen za ciljanje na zemlje članice NATO u Evropi.

"Spoj trozupca šalje jasnu poruku našim nacijama i protivnicima: NATO ne traži sukob, ali smo spremni da branimo naše saveznike od svake prijetnje", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za medije 24. oktobra.

Vježba je "snažna demonstracija naših sposobnosti i naše odlučnosti da radimo zajedno", izjavio je Stoltenberg.

Norveško pejšadijsko borbeno vozilo CV9030 ukrcava se na voz tokom vježbe NATO-a pod nazivom „Spoj trozupca“ (Trident Juncture), Norveška, 24. oktobar 2018.
Norveško pejšadijsko borbeno vozilo CV9030 ukrcava se na voz tokom vježbe NATO-a pod nazivom „Spoj trozupca“ (Trident Juncture), Norveška, 24. oktobar 2018.

Bez konkretnog pominjanja Rusije, Stoltenberg je rekao da se "bezbjednosno okruženje Evrope značajno pogoršalo posljednjih godina" i da je "NATO odgovorio na to najvećim prilagođavanjem kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata. 'Spoj trozupca' upravo pokazuje tu adaptaciju".

"U vježbi ‘Spoj trozupca' učestvuje oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika", ovako je Stoltenberg opisao vojnu vježbu koja će se odvijati u dvije faze.

"Vježba je ambiciozna i zahtjevna", naglasio je Stoltenberg.

Terenska vježba će trajati od 25. oktobra do 7. novembra, nakon čega slijedi komandna simulaciona vježba od 14. do 23. novembra 2018.

Moskva je često navodila da proširenje NATO-a na bivše zemlje Varšavskog pakta i baltičke države od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine smatra provokativnim. Rusija i NATO su se posljednjih godina stalno međusobno optuživali za agresivno ponašanje.

Rusija je u svojim zapadnim regijama održala veliku vojnu vježbu pod nazivom "Zapad 2017" u septembru te godine, zajedno sa Bjelorusijom, koja se takođe graniči sa nekoliko zemalja članica NATO-a. U septembru 2018, Rusija je organizovala masovne vježbe u centralnim i istočnim dijelovima zemlje.

Ministar odbrane Rusije izjavio je da je u ratnim igrama Vostok 2018 (Istok 2018) učestvovalo oko 300.000 vojnika – dvostruko više od najvećih vojnih manevara koji su održani u hladnoratovskom Sovjetskom savezu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji Rusije i Belorusije sa svojim kolegom – ministrom odbrane Belorusije u Minsku 24. oktobra 2018. godine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da se "obim operativnih i borbenih [NATO] treninga u blizini naših granica širi, njihov intenzitet je sve veći, dok članice bloka u vježbama za cilj imaju izvođenje ofanzivnih borbenih operacija".

Uprkos kritikama na račun vježbe NATO-a, Rusija je prihvatila poziv da pošalje posmatrače u Norvešku, što je potez koji je Stoltenberg pohvalio u ime transparentnosti.

"Dokle god se budu ponašali profesionalno i budu izbjegavali opasne situacije i ponašanje, mislim da uopšte nije problem da posmatraju vježbu", izjavio je šef NATO-a.

Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu, 24. oktobar 2018.
Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu, 24. oktobar 2018.

Opisujući vježbu, Stoltenberg je rekao da će vojnici biti podijeljeni u "Južne snage" i "Sjeverne snage" koje će se "smijenjivati u ulogama fiktivnog agresora i NATO odbrambenih snaga".

"Vježba će ispitati našu spremnost da povratimo suverenitet saveznika u ovom slučaju Norveške, nakon oružane agresije. Ovo je fiktivni scenario, ali će lekcije koje budemo naučili biti prave", naglasio je Stoltenberg.

Norveška se na Arktiku manjim dijelom graniči sa Rusijom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG