Linkovi

Najsnažniji uragan ove godine prijeti Karibima i istočnoj obali SAD


Satelitski snimak uragana Lee. (Fotio: Handout / NOAA/GOES / AFP)
Satelitski snimak uragana Lee. (Fotio: Handout / NOAA/GOES / AFP)

Uragan Lee u petak se kretao toplim vodama Atlantskog okeana kao prva oluja pete (najveće) kategorije i prijeti da izazove ogromne talase u sjeveroistočnim Karibima.

Meteorolozi ne očekuju da će pogoditi kopno, ali upozoravaju da će izazvati talase visoke i do pet metara, širom sjeverne obale Portorika i drugih obližnjih ostrva. Iako će se Lee približiti Karibima na nekoliko stotina kilometara, za taj region se ne prognozira olujno nevrijeme.

"Iako je uragan nevjerovatno snažan, doseg vjetra nije naročito veliki", saopšteno je iz Nacionalnog centra za uragane.

Uragan se nalazi na oko 1.000 kilometara istočno od sjevernih ostrva Leeward. Praćen je vjetrovima jačina 270 kilometara na sat i kreće se brzinom od 22 kilometra na sat.

Iz Centra je saopšteno da će opasni talasi i jake struje vjerovatno zahvatiti ostrva Leeward kasnije u petak. Zatim će se proširiti na Portoriko, Hispaniolu, Turks i Caicos, Bahame i Bermude tokom vikenda.

Iz Nacionalnog centra za uragane saopšteno je da se jake struje i opasni talasi prognoziraju za veći dio istočne obale od nedjelje.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je informisan o najnovijoj putanji uragana i o pripremama Federalne agencije za vanredne situacije, koja je rasporedila resurse u Portoriku i američkim Djevičanskim ostrvima, saopšteno je iz Bijele kuće.

Lee je 12. oluja u sezoni uragana na Atlantskom okeanu, koja traje od 1. juna do 30. novembra, sa vrhuncem u septembru. U četvrtak veče formirana je i 13. tropska oluja, Margo koja se nalazi na 740 kilometara zapadno - sjeverozapadno od Zelenortskih ostrva. Očekuje se da će zadržati iznad otvorenog mora.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG