Linkovi

Tradicionalni jazz živ je i zdrav na novim snimkama svjetski poznatog Preservation Hall Jazz Banda


Tradicionalni jazz živ je i zdrav na novim snimkama svjetski poznatog Preservation Hall Jazz Banda
Tradicionalni jazz živ je i zdrav na novim snimkama svjetski poznatog Preservation Hall Jazz Banda

Tom Waits, Richie Havens, Pete Seeger, sastav The Blind Boys of Alabama, Brandi Carlie, Jason Isbell i Paolo Nutini, došli su u New Orleans na snimanje s majstorima tradicionalnog jazza

Tradicionalni jazz živ je i zdrav na novim snimkama svjetski poznatog Preservation Hall Jazz Banda. No, to nije još jedna uobičajena kolekcija jaza iz New Orleansa.

Kada su se poplavne vode povukle iz New Orleansa nakon uragana Katrina, ljubitelji jazza diljem svijeta su odahnuli doznavši da je dvorana Preservation, dom Preservation Hall Jazz Banda ostala netaknuta. Za manje od godinu dana dvorana u ulici svetog Petra u povijesnoj Francuskoj četvrti opet je bila u pogonu.

Preservation Hall Jazz Band nedavno je pozvao raznoliku grupu folk, country, rock i blues glazbenika na suradnju na njihovom novom albumu. Tom Waits, Richie Havens, Pete Seeger, sastav The Blind Boys of Alabama, Brandi Carlie, Jason Isbell i Paolo Nutini, jedan za drugim oni su došli u New Orleans na snimanje s tim majstorima tradicionalnog jazza.

Bio je to The Preservation Hall Jazz Band i škotski pjevač Paolo Nutini zajedno u skladbi pod naslovom Between The Devil And The Deep Blue Sea.

Tradicionalni jazz koji je proslavio New Orleans stariji je od stotinu godina. On kombinira ragtime, blues i marševe limenih glazbi, te se proširio na sjever sve do Chicaga i New Yorka, postavivši temelje za swing, ryhthm and blues i rani rock'n'roll.

Preservation Hall Jazz Band nastupa u različitim postavama još od otvaranja dvorane 1961. Premda nije bas luksuzni objekt, nema vodovod, klima uredjaja i manje od 10 sjedećih mjesta dvorana Preservation Hall je jedna od najvećih turističkih atrakcija u New Orleansu.

Osmeročlani orkestar, sastavljen od mladih i starih glazbenika, provodi dobar dio godine nastupajući na drugim mjestima, a drugog svibnja pojavit ce se na 41-vom godišnjem New Orleanskom festivalu jazza i tradicionalne glazbe.

S albuma Preservation, čujmo Preservation Hall Jazz Band i pjevača Merlea Haggarda u skladbi Basin Street Blues.

XS
SM
MD
LG