Linkovi

Umjesto da pomaže pri raku prostate, vitamin E djeluje upravo suprotno


Umjesto da pomaže pri raku prostate, vitamin E djeluje upravo suprotno
Umjesto da pomaže pri raku prostate, vitamin E djeluje upravo suprotno

"Rezultati su pokazali da su muškarci koji su uzimali vitamin E imali povećan rizik od raka prostate za oko 17 posto," kaže dr. Eric Klein iz Klinike Cleveland

Niz medicinskih studija tijekom godina sugerirao je da bi vitamin E – uziman kao prehrambeni suplement – mogao spriječiti rak prostate. No, jedno novo istraživanje ustanovilo je ne samo da su ranije studije bile u krivom, nego da uzimanje vitamina E ustvari može naškoditi.

Godinama su mnogi liječnici smatrali da bi uzimanje vitamina E moglo spriječiti izbijanje raznih tipova raka, uključujući i rak prostate. I tako bi svojim pacijentima i savjetovali da uzimaju dnevne doze tog vitamina. Neki su liječnici također preporučali i uzimanje selena, esencijalnog elementa u tragovima, s istim ciljem – prevencijom izbijanja raka. A tada je dr. Eric Klein, iz Klinike Cleveland, počeo studiju s nakanom da ustanovi mogu li vitamin E i selen smanjiti rizik raka za i do 25 posto. U slijepoj studiji, 35 tisuća muškaraca uzimalo je ili vitamin E, ili selen, ili oba, ili placebo. Jedan od sudionika studije bio je Pat Garrity:

"Smatrao sam da je to prilika – zbog veličine same studije! – da se dobiju stvarni podaci koji će ili potvrditi ili opovrgnuti ideju o korisnosti selena ili vitamina E."

Studija je počela 2001. Okončana je ranije, 2008., jer znanstvenici nisu vidjeli nikakve koristi od uzimanja bilo jednog ili drugog preparata. Ali, podaci su pokazali nešto drugo, kaže dr. Klein:

"Uočili smo, u vrijeme kad je okončana studija, da su muškarci koji su uzimali samo vitamin E, pokazivali trend ka većem riziku od raka prostate."

I tako su znanstvenici nastavili pratiti muškarce i nakon što su prestali uzimati pripravke, mnoge od njih i do prošle godine. To dodatno praćenje pokazalo je pun učinak vitamina E.

"Rezultati su pokazali da su muškarci koji su uzimali vitamin E imali povećan rizik od raka prostate za oko 17 posto," kaže dr. Klein.

Rezultati vezani uz pripravke selena još se proučavaju. Dr. Klein kaže da se učinci prehrambenih suplemenata mogu održavati još dosta dugo nakon što ih se prestane uzimati. Upravo zato su znanstvenici zatražili od sudionika studije da redovito odlaze na kontrolne preglede kod svojih liječnika, te da se uključe u dugoročnu studiju o pripravcima vitamina E.

Ova je studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG