Linkovi

Rusija: 15 ubijenih i 24 ranjenih u pucnjavi u školi 


Grad Iževsk
Grad Iževsk

Petnaest osoba je ubijeno, a 24 je ranjeno u jednoj školi u Iževsku, gradu na zapadu Rusije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova na Telegramu.

Policija regiona Udmurtija, čiji je Iževsk glavni grad, objavila je da se napadač ubio na licu mjesta.

Ruski istražni komitet ga je identifikovao kao 34-godišnjeg Artjoma Kazanceva, koji je nekada išao u istu školu. Kako je navedeno, nosio je crnu majicu sa "nacističkim simbolima". Nisu objavljeni detalji o njegovoj motivaciji.

Odbor je saopštio da je 15 osoba, među kojima 11 djece, ubijeno u pucnjavi, a još 24 osobe, među kojima 22 učenika, je ranjeno u napadu.

Guverner Udmurtije, Aleksander Brečalov, rekao je da je napadač bio registrovan kao pacijent psihijatrijske klinike, i da je izvršio samoubistvo poslije napada.

Školu u Iževsku pohađaju djeca od 1. do 11. razreda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je pucnjavu kao "teroristički čin" i rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin dao sva potrebna naređenja relevantnim institucijama.

"Predsjednik Putin duboko žali zbog smrti ljudi i djece u školi u kojoj se odigrao teroristički čin", rekao je Peskov novinarima.

Ruska Nacionalna garda kaže da je Kazancev upotrijebio dva nesmrtonosna pištolja koje je sam adaptirao da ispaljuju prave metke. Pištolji nisu bili registrovani kod vlasti.

Školu u Iževsku pohađaju djeca od 1. do 11. razreda.

Iževsk ima oko 640.000 stanovnika i nalazi se na oko 960 kilometara istočno od Moskve.

U zemlji je proglašeno tri dana žalosti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG