Linkovi

Najmanje šest mrtvih u ruskim raketnim udarima širom Ukrajine


Spasioci u Lavovu pretražuju ruševine zgrade poslije ruskog vazdušnog udara.
Spasioci u Lavovu pretražuju ruševine zgrade poslije ruskog vazdušnog udara.

U ruskim vazdušnim napadima širom Ukrajine ubijeno je najmanje šest osoba i prekinuto je snabdijevanje strujom - uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje koju kontroliše Rusija. Pogođeni su i Kijev, Odesa i Harkov.

Regionalni zvaničnici su saopštili da je pet osoba poginulo u oblasti Lavova i jedna u Dnjepropetrovsku na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija ispalila 81 raketu i osam dronova u napadima uglavnom usmjerenim na energetsku infrastrukturu, kao i da su među ispaljenim i rakete Kinžal koje Ukrajina ne može da presretne.

Ruska raketa snimljena kod Harkova, 9. mart 2023.
Ruska raketa snimljena kod Harkova, 9. mart 2023.

„Ovo je bio veliki napad sa toliko različitih tipova projektila”, rekao je portparol vazduhoplovnih snaga Juri Ihnat. „Bilo je kao nikada prije.”

Guverner oblasti Harkova, Oleh Sinehubov, rekao je da je njegov grad pogođen sa oko 15 balističkih raketa S-300, koje Ukrajina također nije u stanju da presretne.

Guverner Odese Maksim Marčenko rekao je da su pogođene stambene zgrade i oštećeno nekoliko dalekovoda. On je dodao da je oboreno šest projektila i jedan dron.

Rusija je pojačala vazdušne napade od prošlog oktobra i od tada su često milioni Ukrajinaca bez struje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su najmanje dvije osobe ranjene u prijestolnici, a da grijanje nema oko 40 posto grada.

Ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju Energoatom saopštila je da su raketni udari također uzrokovali nestanak struje u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, kao i da generatori mogu da obezbijede napajanje za 10 dana.

Ruski zvaničnici u okupiranom dijelu regiona Zaporožja rekli su da je prekid isporuke električne energije nuklearnoj elektrani „provokacija”.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG