Linkovi

Najmanje šest Amerikanaca do sada stradalo u Ukrajini


Spasioci raščišćavaju ruševine nakon ruskog raketnog napada na stambeno naselje u jugoistočnom gradu Dnjepru, Ukrajina, 16. januara 2023.
Spasioci raščišćavaju ruševine nakon ruskog raketnog napada na stambeno naselje u jugoistočnom gradu Dnjepru, Ukrajina, 16. januara 2023.

Bivši pripadnik specijalne jedinice američke mornarice SEAL ubijen je prošle sedmice u Ukrajini, rekli su američki zvaničnici u petak. Rekli su da se nije borio u službenom svojstvu.

Daniel W. Swift, koji je bio podoficir 1. klase, povrijeđen je u Dnjepru i preminuo od zadobivenih rana, rekao je jedan od zvaničnika pod uvjetom anonimnosti.

Nisu dostupni nikakvi drugi detalji, uključujući i to da li je Swiftovo tijelo izneseno iz Ukrajine.

Mornarica je saopštila da je napustio svoju funkciju u San Diegu u Kaliforniji u martu 2019.

"Ne možemo spekulisati zašto je bivši pripadnik mornarice bio u Ukrajini", saopštila je mornarica.

Poznato je da je najmanje pet drugih Amerikanaca poginulo u borbama u Ukrajini, prema izjavama američkog State Departmenta i izvještajima pojedinih porodica.

Američka vlada nastoji obeshrabriti Amerikance da se bore za Ukrajinu, navodeći zabrinutost da bi ih ruske snage mogle zarobiti i držati kao taoce. Najmanje 6.000 ljudi kontaktiralo je ukrajinsku ambasadu u Washingtonu tokom prvih sedmica rata tražeći informacije o tome kako se dobrovoljno prijaviti u ime Ukrajine.

Polovina potencijalnih dobrovoljaca brzo je odbijena zbog nedostatka vojnog iskustva, kriminalnog dosijea ili drugih razloga, rekao je ukrajinski vojni ataše prošle godine.

Nepoznati broj Amerikanaca pridružio se jedinicama stranih boraca koji podržavaju Kijev, uključujući bivše pripadnike vojske. Drugi volontiraju u grupama za pomoć i organizacijama za ljudska prava.

Bidenova administracija je jasno stavila do znanja da nijedan trenutni američki vojnik nije u borbama u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG