Linkovi

Najmanje dvoje stradalo u pucnjavi u srednjoj školi u Kaliforniji


Srednjoškolci uz policijsku pratnju napuštaju Sogus srednju školu u Santa Klariti, u Kaliforoniji, poslije izveštaja o pucnjavi (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)
Srednjoškolci uz policijsku pratnju napuštaju Sogus srednju školu u Santa Klariti, u Kaliforoniji, poslije izveštaja o pucnjavi (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)

Najmanje dvije osobe su ubijene, dok je troje povrijeđeno kada je srednjoškolac u Kaliforniji otvorio vatru u svojoj školi, saopštili su zvaničnici.

Policija u Santa Klariti je saopštila da su povredama podlegli 14-godišnji dječak i 16-godišnja djevojčica.

Osumnjičeni, kome je danas 16. rođendan, pucao je sebi u glavu i prema posljednjim informacijama nalazi se u bolnici u kritičnom stanju.

Kapetan Kent Vagner iz Kancelarije šerifa okruga Los Anđeles rekao je na konferenciji za novinare da je mladić izvukao pištolj kalibra 45 iz ranca i otvorio vatru na đake, a posljednji metak sačuvao za sebe.

"U ovom trenutku, nema nagovještaja koji je bio njegov motiv ili ideologija", rekao je agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Pol Delakort.

Pored dvoje stradalih učenika, ranjene su još dvije devojčice, stare 14 i 15 godine i dječak star 15 godina, saopštio je kapetan Vagner.

Osmnjičeni je prema tvrdnjama policije bio azijskog porekla, odjeven u crno, i pohađao je srednju školu Sogus u Santa Klariti, oko 65 kilometara sjeverno od Los Anđelesa.

Radi se o 85. oružanom incidentu u blizini škola samo ove godine, navodi "Everytown", organizacija koja se zalaže za strože zakone o kontroli naoružanja.

Pogled iz helikoptera na đake i osoblje koji izlaze iz srednje škole Sogus
Pogled iz helikoptera na đake i osoblje koji izlaze iz srednje škole Sogus

Srednju školu Sogus pohađa oko 2.300 đaka, a školski kompleks čini više od deset zgrada.

Bijela kuća saopštila je da predsjednik Donald Trump prati izvještaje o pucnjavi i pozvala sve oni koji su u tom području da ispoštuju savjete lokalne policije i hitnih službi.

Masovne pucnjave u školama u SAD

Najveće masovno ubistvo u obrazovnim ustanovama u SAD dogodilo se 16. aprila 2007. u Bleksburgu u Virdžiniji, kada je na kampusu Univerziteta Virdžinija naoružani napadač usmrtio 32 osobe, a potom izvršio samoubistvo.

Pet i po godina kasnije, 14. decembra 2012. u Njutaunu, u državi Konektikat, čovjek je ubio svoju majku kod kuće, a onda 20 djece i 6 odraslih u osnovnoj školi Sendi Huk.

Prošle godine, 14. februara u Parklendu na Floridi, bivši đak srednje škole Mardžori Stounmen Daglas otvorio je vatru iz automatske puške i ubio 17 učenika i nastavnika, prije nego što ga je policija uhapsila.

Prije više od pola vijeka, 1. avgusta 1966. godine snajperista, smješten na vrhu kule sa satom na Univerzitetu Teksas u Ostinu, 90 minuta je terorisao javnost usmrtivši 13 ljudi i nerođeno dijete. Više od 30 osoba je povrijeđeno u onome što se smatra prvom masovnom pucnjavom na javnom mjestu u SAD.

Prije nešto više od 20 godina, 20. aprila 1999. u srednjoj školi Kolumbajn u okrugu Džeferson u Koloradu, dvojica tinejdžera usmrtila su 12 đaka i jednog nastavnika, ranila više od 20 osoba, prije nego što su izvršila samoubistvo.

XS
SM
MD
LG