Linkovi

Najmanje 49 žrtava u ruskom napadu na selo u okolini Harkova


Spasilačke ekipe u potrazi za žrtvama ruskog napada u Harkovu (Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP)
Spasilačke ekipe u potrazi za žrtvama ruskog napada u Harkovu (Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP)

Najmanje 49 ljudi, među kojima i šestogodišnji dječak, poginulo je u ruskom napadu na selo u okolini Harkova u sjeveroistočnoj Ukrajini, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Oleh Sinehubov rekao je da su pogođeni kafić i prodavnica oko 13.15 po lokalnom vremenu, u selu Hroza u oblasti Kupjansk u Harkovu i da je u tom trenutku tamo bilo mnogo civilia.

„Spasilačke ekipe nastavljaju da rade na licu mjesta”, rekao je Sinehubov putem aplikacije Telegram.

Zvaničnici su objavili snimak spasilaca kako pokušavaju da raščiste šut i ruševine. Vide se tijela zarobljena između metala i čeličnih konstrukcija.

U prvom trenutku nije bilo odmajh jasno da li su ruske snage granatirale selo ili je ono pogođeno raketom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se trenutno nalazi na samitu evropskih lidera u Španiji, rekao je da „ruski teror mora da bude zaustavljen”.

„Sada razgovaramo sa evropskim liderima, posebno o tome kako ojačati našu protivvazdušnu odbranu, naše trupe i kako da pomognemo našoj zemlji da se zaštiti od terora”, objavio je Zelenski na Telegramu.

Dvije osobe su poginule u ruskom granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, saopštio je u četvrtak šef kabineta ukrajinskog predsjednika.

Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika, rekao je preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram da je jedan od poginulih bio komunalni radnik koji je sijekao drveće.

Prethodno u četvrtak, ukrajinska vojska je saopštila da je uništila 24 drona koje su lansirale ruske snage tokom noći.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija poslala ukupno 29 dronova u napade na regione Odesa, Nikolajev i Kirohovrad.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG