Linkovi

Najmanje 35 mrtvih u rušenju vijadukta u Italij


Urušavanje vijadukta u Genovi, 14. august 2018.
Urušavanje vijadukta u Genovi, 14. august 2018.

Zamjenik italijanskog ministra saobraćaja izjavio je da je najmanje 35 osoba stradale kada se tokom snažne oluje srušio dio vijadukta u Genovi na sjeveru zemlje.

"Nedopustivo je da ovako važan vijadukt... nije bio izgrađen da se izbjegne ovakvo rušenje", rekao je Edoardo Rixi u intervjuu za "SkyNews24".

Ministar saobraćaja Danilo Toninelli​ izjavio je da sa "velikom pažnjom prati ogromnu tragediju".

Dio srušenog vijadukta Morandi (Foto: Reuters)
Dio srušenog vijadukta Morandi (Foto: Reuters)

Očevidac je za italijansku televiziju "Sky Italia" rekao da je vidio "osam ii devet" vozila na vijaduktu, kada se srušio, a scenu je opisao kao "apokaliptičnu".

Novinska aganecija ANSA objavila je fotografije na kojima se vidi ogroman procijep u vijaduktu, koji se srušio na rijeku, prugu i zgrade.

Zvaničnica vatrogasne službe izjavila je da je procijep dugačak bar 80 metara. Ona je za državnu televiziju "RAI" izjavila da su dvije povrijeđene osobe spašene iz vozila, a da psi tragači pokušavaju da pronađu da li u ruševinama ima još preživjelih. Takođe je rekla da su teške mašine na putu da podignu dijelove vijadukta.

ANSA prenosi da vlasti sumnjaju da je do rušenja došlo zbog slabe strukture građevine, koja je napravljena 1960-ih, a renovirana prije samo dvije godine.

Katastrofa se dogodila na autoputu koji povezuje Italiju i Francusku i druge turističke destinacije, veče pred veliki italijanski praznik - Feragosta u srijedu, kada je saobraćaj gušći nego inače i kada mnogi Italijani putuju na obalu ili na planine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG