Linkovi

Najmanje 32 poginulih u tornadima od Arkansasa do Delawarea


Little Rock, Arkansas.
Little Rock, Arkansas.

Stanovnici širom Sjedinjenih Država u nedjelju su procjenjivali obim razaranja usljed žestokih oluja koje su izazvale vjerovatno na desetine tornada sa juga i srednjeg zapada na sjeveroistok, u kojima su poginule najmanje 32 osobe.

Oluje su pustošile putem kojim su prošle kroz prijestolnicu Arkansasa i srušila krov prepunog koncertnog prostora u Illinoisu, zapanjujući ljude širom regiona obimom štete.

Broj poginulih nastavio je da raste u nedjelju.

"Dok još uvijek procjenjujemo puni obim štete, znamo da porodice širom Amerike tuguju zbog gubitka najmilijih, očajnički čekaju vijesti o drugima koji se bore za svoje živote i prebiraju po ruševinama svojih domova i radnji", rekao je predsjednik Joe Biden u saopštenju.

Biden je ranije proglasio široka područja zemlje velikim područjima katastrofe, stavljajući federalne resurse i finansijsku pomoć na raspolaganje za oporavak.

Guvernerka Sarah Huckabee Sanders u Arkansasu, gdje je poginulo najmanje pet osoba, već je proglasila vanredno stanje i aktivirala Nacionalnu gardu.

Potvrđena ili tornada na koja se sumnjalo u 11 država uništili su kuće i radnje, raskomadali drveće i opustošili oblasti.

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je u nedjelju da je tornado odgovoran za štetu na nekoliko kuća u blizini Bridgevillea u Delawareu. Jedna osoba pronađena je mrtva u kući teško oštećenoj olujom u subotu uveče, saopštila je državna policija Delawarea.

Možda će biti potrebni dani da se potvrde sva nedavna tornada. Među poginulima je najmanje devet u jednom okrugu Tennesseea, pet u Indiani i četvoro u Illinoisu.

Drugi smrtni slučajevi u olujama koje su pogodile petak uveče na subotu prijavljeni su u Alabami i Mississippiju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG