Linkovi

Najmanje 13 poginulih u sukobima u Libiji


Tripoli, 27. august 2022.
Tripoli, 27. august 2022.

Najmanje 13 osoba je ubijeno, a više od 95 je povrijeđeno u sukobima koji su izbili u Tripoliju, glavnom gradu Libije, između suprotstavljenih vojski koje podržavaju dvije suprotstavljene administracije, piše AP.

Ministarstvo zdravlja je u subotu, 27. avgusta saopštilo podatke o preminulima i povrijeđenim, te dodalo da su 64 porodice evakuisane iz zona zahvaćenih sukobima.

Eskalacija nasilja prijeti da uništi relativni mir u Libiji, koji je ostvaren u prethodne dvije godine.

Ova država bogata naftom je uronila u haos, nakon što je ustanak koji je podržao NATO, oborio dugogodišnjeg autokratu Moamera Gadafija, što je rezultiralo njegovom smrću, 2011. godine.

Među žrtvama je bio i Mustafa Baraka, komičar poznat po svojim snimcima sa društvenih mreža na kojima ismijava narodne milicije i korupciju.

Iz hitnih službi je navedeno da i dalje traju pokušaji evakuacije ranjenih, i civila koji su zarobljeni u sukobima koji su počeli na noći između petka i subote.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su bolnice u Tripoliju granatirane, te da su timovi hitne pomoći spriječeni da evakuišu civile što, navode oni, "predstavlja ratni zločin".

Gradski savjet Tripolija krivi vladajuće političare za sve goru situaciju u glavnom gradu, te traži od međunarodne zajednice da "zaštiti civile u Libiji".

Nasilje je raširilo paniku u Libiji, a snimci koji su se pojavili na Internetu pokazuju kuće, objekte institucija i vozila koja su oštećena u borbama.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji je saopštila da su u sukobima granatirana stambena naselja u Tripoliju.

Tražili su trenutačni prekid vatre, te da se sve sukobljene strane suzdrže od govora mržnje i poziva na nasilje.

Prema lokalnim medijima, sukobili su se Brigada revolucionara Tripolija, koje vodi Haitham Tajouri, i druga milicija koju vodi Abdel-Ghani al-Kikli, ozloglašeni zapovjednik.

Vlada Libije tvrdi da su sukobi otpočeli kada je jedna milicija pucala na drugu. Najvjerovatnije je da je konflikt izbio kao dio borbe za moć – koja traje već duže vrijeme – između pristaša Abdul Hamida Dbeibaha, premijera baziranog u Tripoliju, i pristaša njegovog rivala, Fathyja Bashaghe, koji je baziran u Sirtu.

Obojica imaju podrške lokalnih milicija, a pokušaj Basahaghe u maju da dođe na vlast u Tripoliju je rezultirala sukobima nakon kojih se povukao iz glavnog grada.

Američki ambasador u Libiji, Richard Norland, tražio je smirenje tenzija, "prije nego što se situacija pogorša", ali i dogovor oko datuma izbora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG