Linkovi

Najbolji albumi 2010. u žanru 'american roots'


Najbolji albumi 2010. u žanru 'american roots'
Najbolji albumi 2010. u žanru 'american roots'

American Roots glazba spoj je rocka, countryja, gospela, folka, bluegrassa i bluesa s raznim drugim stilovima koji su, svi zajedno, dali temelje današnjem rocku i popu i soulu

Kraj godine, vrijeme kad i ljubitelji glazbe popisuju najbolje ili njima najdraže albume. Katherine Cole daje pregled nekoliko najboljih albuma 2010. godine u žanru zvanom “američka roots glazba”.

Budući da je žanr American Roots Music teško definirati, možda je lakše glazbom podsjetiti na najbolje... kao što je album “Band of Joy,” Roberta Planta. Taj 61-godišnji vokalist na svom zadnjem albumu spaja old-time country s bluegrassom, u pjesmama poput ove – “House of Cards,” Richarda i Linde Thompson.

“Band of Joy” donio je Plantu dvije nominacije za nagradu Grammy. Nalazi se na listama najboljih ovogodišnjih albuma mnogih kritičara, zahvaljujući dobrim skladbama, dobrom pjevanju i dobrim glazbenicima poput Patty Griffin, Darrella Scotta i koproducenta albuma Buddyja Millera.

I Patty i Darrell izdali su dobre albume ove godine. Snimljen u nešvilskoj Prezbiterijanskoj crkvi, “Downtown Church” je album na kojemu Patty Griffin istražuje svoje osjećaje, kako sama kaže, prema religiji i vjeri. Na albumu su dvije originalne, nove, ali i jedan tradicionalni gospel - “Move Up”. I album “Downtown Church” na mnogim je Top-10 listama najboljih roots albuma ove godine.

American Roots glazba spoj je rocka, countryja, gospela, folka, bluegrassa i bluesa s raznim drugim stilovima koji su, svi zajedno, dali temelje današnjem rocku i popu i soulu. Katkada tu glazbu izvode bendovi, kao što smo čuli u prva dva primjera, katkada solisti, poput dobitnika Grammyja Tima O’Briena – njegov 13. solo album “Chicken and Egg” spoj je bluegrassa, folka, rockabillyja i keltskih tradicija i vrlo dobro je primljen od strane publike i kritičara. Jedna od pjesama – “The Sun Jumped Up” – Timova je melodija na tekst ikone folka Woodyja Guthrieja. “Chicken and Egg” O’Brienov je najnoviji CD i ne odstupa od onoga što smo navikli dobijati od tog vrsnog kantautora i instrumentalista.

Vrijedni spomena i ovogodišnji su albumi Raya Wylieja Hubbarda, Kevina Welcha, Elvisa Costella i Elizabeth Cook kao i bendova The Punch Brothers i Incredible String Dusters.

Jedan od ovogodišnjih albuma koji će se takodjer pamtiti onaj je pod naslovom “You Are Not Alone,” legendarne gospel vokalistice, 71-godišnje Mavis Staple. Njena je karijera počela prije točno 50 godina, u obiteljskom bendu The Staple Singers. Tijekom godina, grupa je prerasla u nešto više od običnog glazbenog benda – postala je glas američkog pokreta za gradjanska prava. U produkciji Jeffa Tweedyja, iz benda Wilco, “You Are Not Alone” trinaesti je Mavisin album na kojemu su se našle i tradicionalne pjesme i njene interpretacije skladbi nekih od najboljih američkih skladatelja, poput Randyja Newmana i Johna Fogertyja, a i jedna njena oca, Popsa Staplesa.

Jedan od albuma izdanih pod kraj ove godine daje nam naslutiti i što dolazi iduće, 2011. godine. Potkraj studenoga, Paul Simon nam je dao “Getting Ready for Christmas,” pjesmu u kojoj ima blues akustične gitare i puno pljeskanja, toptanja, ritma, s natruhama velečasnog J. M. Gatesa, gospel pjevača i političkog aktivista iz 40-ih godina. “So Beautiful or So What” naslov je albuma koji Paul Simon izdaje u proljeće iduće godine i mnogi koji su imali prilike poslušati materijal s tog albuma kažu da je najbolji Simonov u 20 godina.

XS
SM
MD
LG