Linkovi

Uspjeh pop hitova u 2010. usko vezan uz društvene medije


Lady Gaga pozira na dodjeli nagrade za najbolji glazbeni video, 2010 MTV Video Music Awards, u Los Angelesu
Lady Gaga pozira na dodjeli nagrade za najbolji glazbeni video, 2010 MTV Video Music Awards, u Los Angelesu

Značaj “društvenih medija” u povezivanju umjetnika s publikom postao je očit u prosincu kad je Billboard Magazine uveo novu ljestvicu: “Social 50” temelji se na aktivnosti umjetnika na mjestima kao što su YouTube, MySpace, Facebook i Twitter

“Bad Romance,” Lady Gaga, s kraja prosle godine, dospjela je na drugo mjesto Billboard ljestvice Hot 100 pop singlova, a Lady Gaga zaradila je Grammy nominaciju za najbolju izvedbu jedne pop-vokalistice. Znacajniji, medjutim, bio je prateci petminutni videospot koji je na YouTubeu odgledalo 319 milijuna korisnika... no njezin ni slucajno nije bio najgledaniji.

Ta cast pripada Justinu Bieberu, 16-godisnjem Kanadjaninu, cija majka je pokrenula karijeru svog sina tako sto je na internet postavila snimke njegovih kucnih nastupa. Danas, mali je globalni tinejdzerski pop-fenomen, sa dvije nominacije za Grammyja – ukljucujuci onu za najboljeg novog umjetnika – i s najgledanijim videospotom na YouTubeu. “Baby,” s rapperom Ludacrisom, vidjelo je 411 milijuna, dokaz da je glazbeni marketing usao u jedno novo razdoblje.

Znacaj “drustvenih medija” u povezivanju umjetnika s publikom postao je ocit u prosincu kad je Billboard Magazine uveo novu ljestvicu. “Social 50” temelji se upravo na aktivnosti umjetnika na takvim mjestima kao sto su YouTube, MySpace, Facebook i Twitter. Prva je pobjednica Rihanna, rodom s Barbadosa, koja je fizicko zlostavljanje od strane decka Chrisa Browna ostavila za sobom, u 2009., i u novoj godini uzivala u uspjehu s cetiri singla na vrhu ljestvica.

Jedan od njih je bio “Love the Way You Lie,” Eminema. Rapper kaze da je Rihannu posebno odabrao za ovu svoju baladu, koja se na Billboard ljestvici Hot 100 zadrzala sedam tjedana.

Eminemov album “Recovery,” kojim slavi svoje odvikavanje od droge, na vrhu je ljestvica ritam-i-bluesa, rapa i digitalnih albuma.

Najprodavaniji album nije medjutim iz svijeta rapa ili popa ili plesne glazbe. Cetrdesetdevetogodisnja Susan Boyle osvojila je englesku publiku svojim nastupom u travnju, u TV-programu Britain’s Got Talent. Svojim je glasom potom osvojila i cyber-prostor, a potkraj 2010. godine debitirala albumom “I Dreamed A Dream.” Prodan u vise od devet milijuna primjeraka, album se nasao na vrhu ljestvica sirom svijeta kao i na Billboard listi najboljih albuma godine.

Na stranu Bieber i Boyle i njihovi uspjesi, godina ipak nije pripadala niti jednom umjetniku, vec jednom glazbenom zanru. Dance pop je, od samog pocetka sijecnja, dominirao ljestvicama tijekom 2010. Ke$ha, dugogodisnja glazbena aspirantica, koja je jednom provalila u dom Princea da bi ostavila svoju demo-vrpcu, postala je njegova prva nova zvijezda. Njen singl “Tik Tok” bio je na prvom mjestu devet tjedana, odredivsi sablonu za dominirajuci zvuk 2010. godine.

I dok je na webu vrvjelo od aktivnosti, u trgovinama je, s prodajom CD-ova, nastavilo nizbrdo. Niska je bila i posjecenost koncerata, a neke su turneje protekle godine morale biti i otkazane iako je potreba da sa svojim idolima uspostave fizicku vezu, da ih vide u zivo, za milijune fanova ostala neodoljiva.

Bon Jovi, staromodni rock-bend iz New Jerseyja, sa 25 godina karijere i hitova, imao je na turnejama najvise uspjeha. Uspjeli su privuci milijun i pol posjetitelja, zaraditi 146 milijuna dolara. Odmah za njima slijede U2 i AC/DC, dokaz da se klasicni rock jos uvijek dobro drzi.

Medju onima koje je svijet glazbe izgubio protekle godine – vokalistica i glumica Lena Horne, ritam-i-blues zvijezda Teddy Pendergrass, rapper Keith “Guru” Elam, rock pjevac Ronnie James Dio, soul pjevac Solomon Burke, reggae zvijezda Gregory Isaacs. Osmog prosinca obiljezeno je i 30 godina od tragicne smrti Johna Lennona. Trenutak je obiljezen diljem svijeta pa neka ovaj pregled proslogodisnjih glazbenih uspjeha zavrsi njegovom “Imagine...”

XS
SM
MD
LG