Linkovi

Najbogatije zemlje svijeta najavile da će u sljedeće tri godine prepoloviti proračunske deficite


Američki je predsjednik izrazio zabrinutost da bi drastično smanjenje državnih troškova – kakvo najavljuju neke europske zemlje - moglo blokirati gospodarski rast.

Predsjednici i premijeri dvadeset najvećih industrijskih sila zapadnog svijeta te svijeta u razvoju objavili su plan prema kojem bi najbogatije zemlje u roku od tri godine prepolovile svoje proračunske deficite. Do 2016., morale bi smanjiti odnos između svog duga i bruto društvenog proizvoda.

Plan je objavio kanadski premijer Stephen Harper, na kraju summit grupe G-20, koji se ovog vikenda održao u Torontu.

Na tiskovnoj konferenciji nakon summita, predsjednik Barack Obama podržao je plan o prepolovljavanju američkog proračunskog manjka, do 2013. Rok je u skladu s našim nacionalnim ciljevima, no moj je glavni cilj otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast – rekao je predsjednik Obama. Američki je predsjednik izrazio zabrinutost da bi drastično smanjenje državnih troškova – kakvo najavljuju neke europske zemlje - moglo blokirati gospodarski rast.

U zajedničkoj izjavi na kraju summita u Torontu, čelnici grupe G-20 upozorili su na ozbiljne izazove koji i dalje stoje pred oporavkom svjetske ekonomije. Gospodarski rast je uočljiv i sve brži, no obnova je 'neujednačena i krhka', dok je stopa neuposlenosti u mnogim zemljama još uvijek na neprihvatljivo visokoj razini – navodi se u priopćenju.

Također se navodi da globalna gospodarska obnova – ako želi biti održiva – mora pratiti postojeće planove o državnim poticajima privatnom sektoru, ali i stvarati uvjete za povećanu potrošnju.

Inače, u Torontu su se i jučer sukobljavali policija i anti-globalistički prosvjednici. U dvodnevnom uličnom nasilju uhićeno je više od 500 osoba. Kanada je na mjere sigurnosti za trodnevne skupove G8/G20 potrošila više od milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG