Linkovi

Najbogatiji u 2010. postali još bogatiji


Najbogatiji u 2010. postali još bogatiji
Najbogatiji u 2010. postali još bogatiji

Najveći je skok na ljestvici bogatih prošle godine imao osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, čije je bogatstvo 2010. naraslo za nekih 10 milijardi i 600 milijuna dolara – i on je 14. na popisu najbogatijih Amerikanaca.

Loša ekonomija u Sjedinjenim Državama očito ne šteti najbogatijima. Imovina mega-bogatih – njih 400, prema popisu poslovnog časopisa Forbes – u posljednjih se 12 mjeseci povećala za 12 posto.

Na rang-listi najbogatijih Amerikanaca već 18. godinu za redom vodi Bill Gates, osnivač Microsofta. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 59 milijardi dolara.

Na drugom je mjestu investitor Warren Buffet koji raspolaže s nekih 39 milijardi – što je za 6 milijardi dolara manje nego 2009. Warren Buffet ima nešto manje novca zbog toga što je značajnu svotu – oko 3 milijarde - poklonio u dobrotvorne svrhe, napominje časopis Forbes.

Među prvih deset najbogatijih Amerikanaca je i George Soroš. Najveći je skok na ljestvici bogatih prošle godine imao osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, čije je bogatstvo 2010. naraslo za nekih 10 milijardi i 600 milijuna dolara – i on je 14. na popisu najbogatijih Amerikanaca. Na 15 mjestu su osnivači firme Google, Sergej Brin i Larry Page.

Ukupna imovina 400 najbogatijih Amerikanaca iznosi bilijun i 530 milijardi dolara – što je gotovo jednako bruto nacionalnom proizvodu Kanade.

70 posto najbogatijih Amerikanaca su 'self-made milijarderi' – što u prijevodu otprilike znači 'počeli su od ničega.'

XS
SM
MD
LG