Linkovi

Nagodba: Manafort će platiti 3,15 miliona dolara američkoj vladi


Paul Manafort
Paul Manafort

Paul Manafort, bivši šef kampanje Donalda Trumpa za predsjedničke izbore 2016. godine, pristao je da plati 3,15 miliona dolara, kao dio nagodbe u građanskoj parnici koju je Ministarstvo pravde protiv njega pokrenulo zbog neprijavljenih računa u stranim bankama.

Kada je slučaj aktiviran u aprilu 2022. godine, tužioci su naveli da je Manafort propustio da prijavi više od 20 računa čije je otvaranje naložio u stranim bankama u Ujedinjenom kraljevstvu, Kipru, te Saint Vincentu i Grenadinima.

Američke vlasti su od Manaforta tražile da plati kazne, penale i kamate, navodeći da prilikom podnošenja poreske dokumentacije nije prijavio detalje o računima i o novcu na njima. Vlada je također navela da je od 2006. do 2015. prijavio lažne informacije za povrat poreza, te da je Ministarstvo finansija o kaznama i svojoj procjeni Manaforta obavijestilo u julu 2020. godine.

Nagodba je zavedena u sudskoj dokumentaciji podnesenoj 22. februara u Američkom okružnom sudu za područje južne Floride.

Kao dio istrage specijalnog istražitelja Roberta Muellera o Trumpovim saradnicima i Rusiji, Manafort se suočio sa krivičnim prijavama. Porota ga je osudila 2018. godine za osam oblika finansijskog kriminala, od kojih su se neki odnosili i na njegov konsultantski rad u Ukrajini. Sudija koji je vodio slučaj prekinuo je suđenje po deset tačaka optužnice, nakon što porotnici nisu uspjeli donijeti presudu.

Manafort je osuđen na višee od sedam godina zatvora, ali ga je Trump pomilovao u posljednjim danima svog mandata u Bijeloj kući.

Veze Manaforta sa Ukrajinom dovele su do toga da bude sklonjen iz Truampove kampanje u avgustu 2016. godine, manje od mjesec dana nakon što je Trump prihvatio nominaciju Republikanske stranke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG