Linkovi

Hrvatska: Liječenje kožnih bolesti naftalinskim uljem privlači pacijente iz zemlje i inostranstva


Jedna ljekovita banja u blizini Zagreba koristi sastojke dobijene iz naslaga sirove nafte kako bi liječila bolesti kože I artritis. Zlatica Hoke izvještava da uspješni tretmani u Ivanić Gradu privlače sve veći broj pacijenata, kako domaćih, tako I inostranih.

Klinika Naftalan je jedna od samo dva mjesta u svijetu gdje se naftalinsko ulje, organski sastojak dobijen iz sirove nafte, koristi za liječenje teško izlječivih kožnih bolesti I reumatskih bolesti. Tamna uljana masa polako curi u niz kada, dok se pacijenti svlače I pripremaju potopiti do ramena. Jedan od pacijenata je Piotr Khlebtsov, biznismen iz Moskve, koji ima psorijazu, bolest koja dovodi do crvenih suhih fleka na koži.

Ovdje sam već osmi put I terapija mi je veoma pomogla. Dnevno terapeutsko kupanje traje 15 minuta, I nakon toga pacijent se mora odmoriti u sobi oko sat vremena, kako bi se tijelo oporavilo, kaže Khlebtsov I dodaje da je zadovoljan sa dosadašnjim rezultatima.

Ovaj dio je bio crvena fleka koja se sa vremenom smanjivala I sada je smanjena na samo dvije tačkice. Molim Boga da ove godine u potpunosti I nestane, kaže Khlebtsov.

Klinika Naftalan je otvorena 1989. Njeni menadžeri kažu da je ideja za njeno otvaranje došla iz Azerbejdžana gdje se ista vrsta medicinskog ulja već duže vrijeme koristi u mjestu koje također nosi ime Naftalan.

Ovdašnji inžinjeri koji su poslovno putovali u Azerbejdžan su shvatili da bi ulje koje se tamo koristi moglo biti isto ono koje imamo ovdje, I koje se tamo već koristilo za liječenje neikih bolesti. Oni su uzeli primjerke, testirali ih na hemijski sastav I zaključili da se radi o istoj vrsti medicinskog ulja koje su imali u Azerbejdžanu, kaže Milica Birk, zamjenica menadžera bolnice Naftalan.

Ali tim u Hrvatskoj kaže da koristi više refinirani I destilirani naftni derivat, za razliku od bolnice u Azerbejdžanu koja, kako kažu, koristi sirovu naftu.

U medicini ne bi trebali koristiti sirovu naftu, koja sadrži neke supstance koje bi mogle biti štetne. Stoga smo morali pronaći način za proizvodnju destilirane verzije, koja ima ista medicinska svojstva, dok se sastojci koji nisu poželjni uklanjaju. Do konačnog proizvoda smo došli zahvaljujući suradnji naftne kompanije INA I naših lječnika ovdje, kaže gospođa Birk.

Cijena tretmana u Ivanić Gradu, koji je udaljen samo 25 kilometara od zagrebačkog aerodroma, je nešto malo više od 100 dolara dnevno, što mnogi pacijenti smatraju jeftinim u poređenju sa koristima. Klinika je nedavno na tržište dala I liniju krema, šampona, sapuna I ulja baziranih na naftalinu I namjenjenih za kućnu upotrebu.

XS
SM
MD
LG