Linkovi

Cijene nafte u svijetu rastu treću sedmicu zaredom


Na tržištima u svijetu cijene nafte porasle su i prošle sedmice, treći put zaredom, jer su trgovce zabrinuli poremećaji u snabdijevanju, a podršku cijenama pružilo je i slabljenje dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,8 posto, na 79,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 75,42 dolara.

Rast cijena ponajviše je posljedica poremećaja u ponudi.

U Libiji je prošle sedmice zatvoreno nekoliko naftnih polja zbog političkih protesta. Shell je obustavio utovar nigerijske sirove nafte zbog mogućeg oštećenja na terminalu.

Procjenjuje se da je snabdijevanje iz Libije smanjeno za otprilike 370.000, a iz Nigerije za 225.000 barela dnevno, navodi analitičar PVM-a John Evans.

I ruski izvoz nafte se značajno smanjio. Nastavi li se ovaj trend i iduće sedmice, cijene će vjerovatno ponovo porasti, posebno kada se ima na umu da Moskva službeno planira smanjiti izvoz u avgustu za 500.000 barela dnevno, pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Na cijene nafte uticao je i oštar pad vrijednosti dolara prema korpi valuta i to na najniže nivoe u 15 mjeseci. To čini naftu jeftinijom za kupce u drugim valutama, pa u takvim slučajevima potražnja za "crnim zlatom" poraste.

S druge strane, trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih tržišta jer centralne banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope.

Uz to, kineska privreda, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se toliko brzo koliko se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih COVID-mjera.

Ipak, trgovci se nadaju da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u Sjedinjenim Državama ciklus podizanja kamata pri kraju, što bi trebalo dovesti do stabilizacije rasta privrede.

"Sve se jasnije nazire svjetlo na kraju tunela postrožene (američke) monetarne politike i ulagači su sve sigurniji da će FED (Federalne rezerve) zaključiti ciklus, nakon što za dvije sedmice još jednom podigne kamatne stope", kaže viši analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ocjenjuju da će potražnja ojačati u drugoj polovini godine, naročito u Kini.

Uprkos rastu cijena nafte tri sedmice zaredom, i dalje su u minusu u odnosu na početak godine, za otprilike šest posto.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG