Linkovi

Predsjednik Obama se okreće izbornoj kampanji


Popularnost predsjednika Obame potonula je na rekordno nisku razinu: prema Gallupovoj anketi, svega 39 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao
Popularnost predsjednika Obame potonula je na rekordno nisku razinu: prema Gallupovoj anketi, svega 39 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao

Prema Gallupovoj anketi, svega 39 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao. To je prvi put da je taj broj pao ispod 40 posto

Nakon jednog od najgorih tjedana od kada je preuzeo dužnost, američki predsjednik Barack Obama danas je započeo put po tri države američkog Srednjeg zapada - Minnesoti, Iowi i Illinoisu - koje se smatraju važnima za predsjedničke izbore. Američki čelnik želi odgovoriti na žestoke kritike koje dolaze od republikanskih predsjedničkih kandidata.

U međuvremenu, nadmetanje za predsjedničku nominaciju republikanske stranke se zahuktava. Kongresnica Michele Bachmann iz Minnesote pobjedila je na neformalnim stranačkim izborima održanim preko vikenda:

"Poslali smo poruku političarima u Washingtonu da će mandat predsjednika Obame biti kratak te da ne možemo dočekati 2012," izjavila je Michele Bachmann.

Nakon razočaravajućeg trećeg mjesta na izjašnjavanju birača u Iowi, bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty objavio je da se povlači:

"Željeli smo dobiti novu snagu za nastavak kampanje. To se nije dogodilo."

Nakon višetjednih najava, guverner Teksasa Rick Perry objavio je svoju kandidaturu:

"Trebamo se usmjeriti na pokretanje naše ekonomije. Ja sam se već pokazao na tom polju."

Guverner Perry i kongresnica Bachmann nadmeću se za podršku konzervativnih kršćana i Pokreta čajanke. Za to vrijeme, predsjednik Obama počinje svoj put po tri države Srednjeg zapada. Njegove pristaše u Minnesoti satima su čekale na ulaznice. Jedan od njih je rekao:

"Mislim da on dobro obavlja posao. No uvijek može i bolje."

Pa ipak, sve više Amerikanaca je skeptično. Amy Walters komenatorica je televizije ABC:

"Predsjednik treba ponovno ojačati, treba preokrenuti javnu debatu."

No, to će biti teško. Nakon jednog od najgorih tjedana od kada je preuzeo dužnost, popularnost predsjednika Obame potonula je na rekordno nisku razinu. Prema Gallupovoj anketi, svega 39 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao. To je prvi put da je taj broj pao ispod 40 posto.

XS
SM
MD
LG