Linkovi

Jose Gomez postat će prvi hispanički nadbiskup Los Angelesa


Jose Gomez postat će prvi hispanički nadbiskup Los Angelesa
Jose Gomez postat će prvi hispanički nadbiskup Los Angelesa

Neke od žrtava iz Los Angelesa tvrde da kardinal Mahony nije učinio dovoljno na prijavljivanju osumnjičenih svećenika policiji

Nadbiskup Jose Gomez, rođen u Meksiku, trebao bi, prema odluci iz Vatikana, zamijeniti nadbiskupa Los Angelesa kardinala Rogera Mahonyja koji kani iduće godine otići u mirovinu.

Kardinal Mahony će tada napuniti 75 godina, a već je desetljećima na čelu najveće kaotličke biskupije u Sjedinjenim Državama. Nadbiskup Gomez, koji od 2004. godine vodi katoličku crkvu u San Antoniju, bit će prvi hispanički nadbiskup Los Angelesa koja ima pet milijuna članova, od kojih je 70 posto Hispanika.

Jose Gomes je pripadnik konzervativnog katoličkog pokreta Opus Dei, a u Los Angelesu će naslijediti desetljećima dug skandal sa svećenicima-pedofilima, zbog čega je kardinal Mahony prije tri godine pristao da crkva isplati rekordnih 600 milijuna dolara odštete za oko 500 žrtava svećeničkog zlostavljanja s područja te biskupije.

“Postoje svećenici koji su bili optuženi i ja to moram znati, jer svaka pojedinačna optužba bila je ozbiljno razmatrana u mojoj prijašnjoj nadbiskupji San Antonio,” rekao je nadbiskup Gomez.

Neke od žrtava iz Los Angelesa tvrde da kardinal Mahony nije učinio dovoljno na prijavljivanju osumnjičenih svećenika policiji, a cijeli slučaj istražuje savezni sud u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG