Linkovi

Nacionalni memorijal i muzej 11. rujna bit će otvoren sljedeće godine


Prikaz novog izgleda lokacije na kojoj su nekoć stajali neboderi blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Gradnja nekih od zgrada na fotografiji još nije započeta.
Prikaz novog izgleda lokacije na kojoj su nekoć stajali neboderi blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Gradnja nekih od zgrada na fotografiji još nije započeta.

Joe Daniels, predsjednik Nacionalnog memorijala i muzeja 11. rujna: "Već nekoliko godina radimo s lokalnim vlastima na ovom vrlo složenom građevinskom projektu i imamo jako puno razumijevanja za želju da se taj posao konačno i dovrši."

Devet godina nakon terorističkih napada od 11. rujna na nebodere blizance Svjetskog trgovinskog centra, još uvijek niti jedna zgrada nije dovršena na lokaciji poznatoj kao 'Nulta točka.“ Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci napetosti između lokalnih vlasti i graditelja su popustile i budući korisnici pet novih nebodera počeli su se pojavljivati. Napredak je još očitiji u radu na spomen muzeju i spomeniku, koji će zauzeti veći dio tog prostora.

Krajem kolovoza radnici su počeli sa sadnjom prvih od 400 stabala močvarnog bijelog hrasta na trgu na Nultoj točki, na mjestu gdje je 11. rujna 2001. poginulo skoro 2800 osoba. Spomen obilježje veličine tri hektara bit će posvećeno svim poginulima na taj dan u New Yorku, Pentagonu i u Pennsylvaniji. Joe Daniels predsjednik je Nacionalnog memorijala i muzeja 11. rujna:

"Već nekoliko godina radimo s lokalnim vlastima na ovom vrlo složenom građevinskom projektu i imamo jako puno razumijevanja za želju da se taj posao konačno i dovrši. U zadnjih nekoliko godina jako je puno toga dobrog učinjeno, a ova stabla su prekrasni podsjetnik na taj napredak, na predanost i srce svih koji su u ovom projektu sudjelovali."

Planirano je da ova stabla izrastu u kolonadu visoku preko 24 metra, koja će baciti sjenu nad posjetiteljima kao i na spomen plaketama s imenima poginulih. Malo dalje vodopadi će se slijevati u dva četverokutna bazena spuštena duboko dolje na mjestu gdje su bila podnožnja nebodera blizanaca. I dok je otvaranje spomenika planirano za sljedeću godinu, otvaranje muzeja je odgođeno do 2013.

Dužnosnici u New Yorku očekuju da će spomen područje i muzej postati glavna turistička destinacija grada, a velike tvrtke izražavaju svoj interes za iznajmljivanje poslovnog prostora u pet novih nebodera koji će biti izgrađeni na prostoru Svjetskog trgovinskog centra. Guverner savezne države New York, David Paterson, ranije ove godine govorio je o tome kako napreduje gradnja:

"Kad bude dovršen, to će biti novi krunski dragulj donjeg dijela Mannhatana, međunardono financijsko središte koje će privlačiti posjetitelje iz cijelog svijeta koji će doći vidjeti pobjedu ljudskog duha nad tragičnim okolnostima."

Nekad zvan tornjem slobode, zgrada broj 1 Svjetskog trgovinskog centra raste po jedan kat svakog tjedna i već je dosegla 35 katova. Među prvim stanarima očekuje se da će biti kineska tvrtka Vantone Industrial te izdavačka kuća Conde Nast. Najveća američka banka Bank of America će se također možda useliti, djelomično i zbog toga što je zgrada izgrađena po najmodernijim načelima dizajna u skladu sa zaštitom okoliša.

XS
SM
MD
LG