Linkovi

Nacionalna udruga za čuvanje povijesne baštine spašava ugrožene lokalitete u SAD


Utvrda Fort Gaines, iz vremena američkog Građanskog rata, u saveznoj državi Alabami
Utvrda Fort Gaines, iz vremena američkog Građanskog rata, u saveznoj državi Alabami

Među ovogodišnjim finalistima su danas prilično oštećeni dom jazz legende Johna Coltrainea na Long Islandu, u New Yorku; potom Fort Gaines, utvrda iz Građanskog rata u Alabami, kao i China Alley, naselje imigranata u kalifornijskoj dolini San Joaquin, koje je u stanju propadanja

Dosta se priča o ugroženim životinjskim vrstama, ali američka Nacionalna udruga za čuvanje povijesne baštine svake godine odredi 11 ugroženih lokaliteta u Sjedinjenim Državama – od mjesta velikih bitaka Rata za neovisnost ili Građanskog rata, preko nacionalnih parkova, pa do zapuštenih domova legendarnih Amerikanaca. Čak i stari ekscentrični moteli i benzinske crpke našli su se na ovom popisu.

Ovu je neprofitnu udrugu utemeljio Kongres 1949 godine. Od onda, ova udruga i njenih 400 tisuća članova vode kampanju zaštite povijesnog naslijeđa, kako bi ih sačuvali od rušenja ili propadanja.

Udruga je i sama kupila 29 povijesnih posjeda, uključujući i čitavo indijansko naselje u New Mexicu, kao i nekadašnji ljetnikovac predsjednika Abrahama Lincolna u Washingtonu.

Svake godine, posebna se pažnja skreće na 11 novih ugroženih lokaliteta. Radi se o 11, a ne 10 mjesta, budući da se predsjednik udruge, prije nekoliko godina, jednostavno nije mogao odlučiti između dva posljednja kandidata, te ih je oba uvrstio na popis.

Među ovogodišnjim finalistima su danas prilično oštećeni dom jazz legende Johna Coltrainea na Long Islandu, u New Yorku; potom Fort Gaines, utvrda iz Građanskog rata u Alabami, kao i China Alley, naselje imigranata u kalifornijskoj dolini San Joaquin, koje je u stanju propadanja.

Tim povijesnim mjestima često prijeti skoro rušenje - kao što je slučaj s domom Johna Coltrainea. U drugim slučajevima, lokacija je možda stabilna, ali će se na njoj uskoro graditi nešto novo.

Na primjer, naftni pogoni prijete lokaciji Bear Butte - planini u gorju Black Hills u Južnoj Dakoti. To mjesto je mjesto molitve i meditacije za 17 plemena američkih Indijanaca. Najavljeni projekt razvoja mogao bi negativno utjecati na ovo za Indijance sveto mjesto i daljnje degradirati njegovo okružje.

Novac koji od 1988. skuplja Udruga za očuvanje povijesne baštine pomogao je da se od uništenja spasi oko polovina ugroženih lokacija.

XS
SM
MD
LG