Linkovi

Nacije postigle sporazum o zaštiti morskog života na otvorenom moru


Po prvi put, članice Ujedinjenih naroda složile su se o jedinstvenom sporazumu o zaštiti biodiverziteta na otvorenom moru - skoro pola površine planete - zaključivši dvonedjeljne razgovore u New Yorku.

Konvencija UN-a o pravu mora stupila je na snagu 1994. godine, prije nego što je morski biodiverzitet bio dobro uspostavljen koncept.

Ažurirani okvir za zaštitu morskog života u regijama izvan državnih graničnih voda, poznatim kao otvoreno more, bio je u raspravama više od 20 godina, ali su prethodni napori da se postigne sporazum više puta u zastoju. Jedinstveni sporazum postignut je kasno u subotu.

"Mi zaista imamo samo dva glavna globalna zajednička dobra - atmosferu i okeane", rekla je morska biologinja iz Georgetowna Rebecca Helm. Iako okeani mogu privući manje pažnje, “zaštita ove polovine zemljine površine je apsolutno kritična za zdravlje naše planete”.

Sada kada je dugo očekivani tekst ugovora finaliziran, Nichola Clark, stručnjak za okeane u Pew Charitable Trusts-u koja je posmatrala pregovore u New Yorku, rekla je: „Ovo je prilika za zaštitu okeana jednom u generaciji – velika pobjeda za biodiverzitet.”

Ugovor će stvoriti novo tijelo koje će upravljati očuvanjem okeanskog života i uspostaviti zaštićena morska područja na otvorenom moru. A Clark je rekao da je to ključno za postizanje nedavnog obećanja Konferencije UN-a o biodiverzitetu da će zaštititi 30% voda planete, kao i njenog zemljišta, radi očuvanja.

Ugovor takođe uspostavlja osnovna pravila za provođenje procjena uticaja na životnu sredinu za komercijalne aktivnosti u okeanima.

„To znači da sve aktivnosti planirane za otvoreno more moraju biti sagledane, iako neće sve proći kroz punu procjenu“, rekla je Jessica Battle, stručnjakinja za upravljanje oceanima u Svjetskom fondu za prirodu.

Mnoge morske vrste – uključujući delfine, kitove, morske kornjače i mnoge ribe – čine duge godišnje migracije, prelazeći državne granice i otvoreno more. Napori da se oni zaštite - i ljudske zajednice koje se oslanjaju na ribolov ili turizam povezan s morskim svijetom - ranije su bili ometani zbunjujućim spletom zakona.

“Ovaj ugovor će pomoći da se spoje različiti regionalni ugovori kako bi se mogli pozabaviti prijetnjama i zabrinutostima u rasponu vrsta”, rekao je Battle.

Ta zaštita također pomaže priobalnom biodiverzitetu i ekonomiji, rekla je Gladys Martínez de Lemos, izvršna direktorica neprofitne Međuameričkog udruženja za zaštitu okoliša koja se fokusira na ekološka pitanja širom Latinske Amerike.

„Vlade su poduzele važan korak kojim se jača pravna zaštita dvije trećine okeana, a time i morske biodiverziteta i sredstava za život priobalnih zajednica“, rekla je ona.

Sada je pitanje koliko će ambiciozni sporazum biti implementiran.

Otvoreno more je dugo bilo izloženo eksploataciji zbog komercijalnog ribolova i rudarstva, kao i zagađenja hemikalijama i plastikom. Novi sporazum se odnosi na „priznavanje da okean nije neograničen resurs i da je potrebna globalna saradnja kako bi se okean koristio održivo“, rekao je Malin Pinsky, biolog sa Univerziteta Rutgers.

XS
SM
MD
LG