Linkovi

Na tržištu rada najteže je mladim Amerikancima


Na tržištu rada najteže je mladim Amerikancima
Na tržištu rada najteže je mladim Amerikancima

Heidi Shierholz: "Studenti koji će diplomirati ove godine morat će se natjecati za posao sa onima koji su diplomirali prošle godine, kao i godinu prije toga. Kada je stopa neuposlenoti tako visoka, konkurencija je vrlo teška".

Tržište rada u Sjedinjenim Državama počinje pokazivati znakove oporavka, no za mnoge mlađe uposlenike taj oporavak nije dovoljno brz. Premda je stopa neuposlenosti na nacionalnoj razini dosegla najnižu razinu u posljednje dvije godine, jedno istraživanje pokazuje da su šanse za zapošljavanje u dobnoj skupini od 16 do 24 godine i dalje prilično loše.

Mladi Amerikanci sučeljeni su sa sve nesigurnijom budučnošću. Usprkos polaganom oporavku na tržištu rada, ekonomistica Heidi Shierholz iz Instituta za ekonomsku politiku kaže da mladi još ne osjećaju da se ekonomija oporavlja: "U posljednjih 70 godina situacija nije bila ovako loša za mlade koji nemaju posao. Još od Velike depresije stopa neuposlenosti nije bila ovako visoka."

Stopa neuposlenosti među ovom dobnom skupinom dvostruka je veća od saveznog prosjeka, a Heidi Shierholz kaže da su studenti koji će diplomirati ove godine sučeljeni sa oštrom konkurencijom za vrlo mali broj radnih mjesta: "Studenti koji će diplomirati ove godine morat će se natjecati za posao sa onima koji su diplomirali prošle godine, kao i godinu prije toga. Kada je stopa neuposlenoti tako visoka, konkurencija je vrlo teška".

Student prava na sveučilištu George Washington, Elliot Reaven, zadovoljan je svojim izborom buduće profesije, ali priznaje da trenutna ekonomska situacija plaši mnoge: "Optimističan sam, mislim da se radi na tome da se stvari poboljšaju, no ljudi su trenutno obeshrabreni."

Umjesto da se natječe s iskusnijim kandidatima za sve manje početničkih poslova, student kemije Dan Foreman planira odložiti početak radnog odnosa dok se ekonomija ne oporavi: "Stvari trenutno ne izgledaju dobro, tako da planiram nastaviti školovanje, raditi na doktoratu, te ću mozda onda imati veće šanse."

No, vremena su se promjenila. Profesor Ayman Tarabishy sa sveučilišta George Washington, kaže da diplome više nisu toliko važne. Važnije je radno iskustvo i praktična znanja stečena na radnom mjestu. "Moj je savjet - nemojte spominjati gdje ste diplomirali. Poslodavci traže sposobnosti koje već imate, kako možete pridonijeti firmi, i na kom nivou" - kaže Tarabishy.

Studentica novinarstva Nicole Mann diplomirat će sljedeće godine. Ona kaže da studenti ne smiju iz vida izgubiti svoje ciljeve, no dodaje da moraju biti fleksibilni: "Čak ako vam se i ponudi posao koji nije u vašoj struci, treba ga prihvatiiti i ostati na njemu koliko god možete, jer vam to može pomoći na način na koji se niste ni nadali."

Stručnjaci sa Instituta za ekonomsku politiku kažu da je najveća tragedija u tome što za mlade više ne postoji sigurnost. Heidi Shierholz kaže da se mnogi student koji su upravo diplomirali - a ne uspijevaju naći posao - neće moći kvalificirati za pomoć za neuposlene: "Mladi u principu nemaju nikakve sigurnosti, te na kraju moraju ovisiti o svojoj obitelji i prijateljima, koji i sami možda osjećaju posljedice teške situacije na tržištu rada."

Heidi Shierholz najviše brine uzavrela politička situacija u Washingtonu. Ona kaže da su – po njenom mišljenju - mnogi političari spremni žrtvovati aktivnu politiku zapošljavanja kako bi se smanjio ogroman nacionalni dug Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG